Musk wil Tesla van beurs: te veel focus op korte termijn
In een tweet liet Musk weten dat de financiering voor zo'n stap al gereed is.
"Privatisering goede stap"
Bij een koers van 420 dollar per aandeel zou de beurswaarde van Tesla rond 72 miljard dollar liggen. Er waren eerst twijfels of het bericht van Musk wel serieus was, maar hij liet weten dat inderdaad te zijn. Een definitief besluit is nog niet genomen.
Musk wil het bedrijf van de beurs af halen om zich meer op de lange termijn te kunnen richten, zo liet hij weten in een aanvullend bericht op de website van Tesla. Volgens de CEO leidt de verplichting om elk kwartaal cijfers tot een enorme druk op het bedrijf. Hierdoor zouden er beslissingen genomen worden die voor het volgende kwartaal wellicht gunstig, maar op de lange termijn ongunstig uitpakken. De grote schommelingen in de koers noemt de topman een afleiding voor iedereen in het bedrijf. Tesla is volgens Musk een bedrijf met de blik op de toekomst en is op z'n best als iedereen gefocust kan blijven op die lange termijn. Hij noemt SpaceX als voorbeeld van een bedrijf dat veel efficiënter kan functioneren omdat het niet beursgenoteerd is.
Overigens sluit Musk niet uit dat Tesla in de toekomst weer beursgenoteerd kan worden, als het bedrijf in een fase komt waarin er sprake is van "langzamere en voorspelbaardere groei".
Musk meldde verder te hopen dat na een eventuele privatisering alle huidige aandeelhouders aan boord blijven bij Tesla en dat hij topman zal blijven. Musk bezit bijna 20 procent van het bedrijf.
Het is bedrijven toegestaan door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC om belangrijke informatie op sociale media zoals Facebook en Twitter aan te kondigen, zolang investeerders maar weten om welke media het gaat. Verschillende analisten gaven aan dat Musk waarschijnlijk serieus is met zijn aankondiging.
Handel stilgelegd
De tweet van Musk volgde kort op het bericht in zakenkrant Financial Times dat het Saudische staatsinvesteringsfonds een belang heeft opgebouwd van 3 tot 5 procent in Tesla. Het belang van het Saudische Public Investment Fund in Tesla zou tussen 1,7 miljard en 2,9 miljard dollar waard zijn. Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren.
Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.
Na een scherpe koersstijging als gevolg van het bericht van Musk werd de handel in Tesla enige tijd stilgelegd. Nadat de beurshandel werd hervat, schoot de koers met meer dan 11 procent omhoog tot ruim 381 dollar per aandeel.
Vorige week maakte Tesla ekend dat het een recordverlies heeft geleden van 718 miljoen dollar in het laatste kwartaal. De omzet steeg wel met 40 procent.