Eerst betekenis, dan geluk

Geluk lijkt het enige waar de hedendaagse mens naar op zoek is. Maar wat als dit averechts werkt in een carrière?

De mens brengt gemiddeld een derde van zijn leven door op de werkvloer. Het is een van de eerste plekken waar mensen geluk zoeken. Een artikel op Harvard Business Review, waarin verschillende onderzoeken aangehaald worden, betoogt dat geluk niet de beste drijfveer voor een carrière is.

Geluk is een emotie en permanente emoties bestaan niet. Geluk kan daarom geen eindresultaat zijn, maar het is slechts een stadium waarin men zich bevindt.

Betekenis en geluk

In een enquête onder 12.000 werknemers gaf de helft aan geen betekenis te vinden in hun werk. De andere helft van de werknemers die wel betekenis voelen in hun werk, zijn met een factor 1,7 meer tevreden, zijn 1,4 keer sneller betrokken en hebben drie keer zo veel kans om bij hun huidige werkgever te blijven.

Lees ook: Zo neemt u medewerkers mee in veranderingen

Geluk is een momentopname die, afhankelijk van het moment, positief of negatief uitvalt. Betekenis geeft aan waar we heen gaan en waar we vandaan komen. Om succesvol te zijn is het effectiever om te proberen meer betekenis uit een carrière te halen.

Negen van de tien mensen zijn bereid een deel van hun salaris in te ruilen voor een baan met meer betekenis. Wat is dan precies het verschil? Psycholoog Roy Baumeister onderzocht het en hij kwam met vijf kenmerken die geluk van betekenis onderscheiden.  

Behoeften en tekortkomingen

Geluk is gerelateerd aan het vervullen van behoeften en dat geeft een goed of slecht gevoel. Wanneer er wordt gestreefd naar betekenis, worden deze gevoelens irrelevant.

Verleden, heden en toekomst

Het ‘nu-denken’ is een weg naar geluk. Betekenis daarentegen brengt het verleden, heden en toekomst samen om zo de persoonlijke visie te versterken. Het streven naar betekenis zal daarom op de lange termijn succes bevorderen.

Helpen of geholpen worden

Relaties met de medemens dragen bij aan geluk én betekenis, maar uit Baumeisters onderzoek blijkt dat het helpen van anderen betekenis geeft, terwijl geholpen worden leidt tot geluksgevoel.

Ambities

Het kiezen van een moeilijke route zorgt voor nederigheid. De weerstand die het levert draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en dwingt een werknemer om eerlijk te zijn tegen zichzelf. Het beklimmen van de Vaalserberg of de Kilimanjaro leveren allebei een persoonlijke bijdrage, maar de moeilijkste route levert de meest wijze lessen.

Persoonlijke identiteit

Iets dat geluk te onderscheidt van betekenis is zelfexpressie. Als we onszelf uitdrukken door te schrijven, zingen of door andere manieren, wordt het verschil duidelijk.

Meer betekenis

Hoe richt men zich in een carrière dan op betekenis? Verschillende manieren hebben hun effectiviteit bewezen. Zo creëert het bijhouden van een logboek een overzicht van de waardevolle en minder waardevolle activiteiten. Koester de waardevolste activiteiten en zet vraagtekens achter de minder waardevolle. Zijn die wel relevant?

Geef de prioriteit aan activiteiten waarbij persoonlijke ontwikkeling voorop staat, zoals boeken lezen, seminars bijwonen en podcasts luisteren. Hetzelfde geldt voor relaties, waarin de focus verlegd moet worden van resultaten naar intenties. Onthoud dat het helpen van mensen betekenis geeft.

Lees ook: 'Belangrijk dat de CFO mee voorop kan lopen'

Daarnaast kan het continu presenteren van de beste versie van onszelf mensen om ons heen inspireren. Persoonlijke verhalen en eigen identiteit kunnen anderen helpen motivatie te vinden.

Betekenis kent een ander route dan geluk. Frustraties, weerstand en zelfreflectie zijn tools die hierin een toegevoegde waarde leveren. Betekenis prioriteit geven leidt ertoe dat werknemers elkaar helpen en dat persoonlijke identiteit wordt behouden. Zo wordt waarde gecreëerd.