Nederland mag geld steken in clouddiensten

Europese Commissie laat staatssteun toe. 

Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

De cloudonderneming is een "belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang" (IPCEI) en kan daarom op soepeler behandeling rekenen. Bedrijven durven zulke onzekere avonturen vaak niet aan of krijgen er het geld niet voor bij elkaar. De EU vreest daardoor de slag te missen en voorbijgestreefd te worden door bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China.

De 1,2 miljard euro aan staatssteun zal investeerders uit de private sector overhalen om nog 1,4 miljard bij te leggen, verwacht de commissie. Uit Nederland neemt cloudbedrijf Leaseweb Global deel, en ook onder meer TNO, de Amsterdam Internet Exchange en de UvA en de Universiteit Twente zijn betrokken. Ook uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Hongarije doen bedrijven en instellingen mee.

Eerder keurde de commissie vergelijkbare projecten goed voor onder meer accu's, bijvoorbeeld belangrijk voor de overgang op elektrisch vervoer, en waterstof.