Nederlandse bedrijven doen veel te weinig voor biodiversiteit
De VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) heeft vandaag de belangrijkste bevindingen onthuld van haar jaarlijkse AGM engagement rapport. Het rapport belicht cruciale inzichten die zijn verkregen door het onderzoeken van activiteiten en in gesprek gaan met 33 Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven op het gebied van biodiversiteit.
De wereldwijde biodiversiteit neemt snel af. Volgens het Global Assessment Report van IPBES uit 2019, sneller dan ooit in onze geschiedenis. Het gemiddelde aantal inheemse soorten in landhabitat is sinds 1900 met minstens twintig procent gedaald. Meer dan 41.000 dieren staan op de Rode Lijst van de IUCN met bedreigde soorten en zijn bijna uitgestorven.
Bijna alle bedrijven hebben een afhankelijkheid en een zekere impact op biodiversiteit, of het nu via hun eigen activiteiten is, of via die van hun toeleveringsketen.
Bij meeste bedrijven ontbreekt strategie
Hoewel negen van de tien bedrijven activiteiten organiseren voor het verminderen van hun negatieve impact op biodiversiteit, erkennen weinigen het als een materieel onderwerp, meldt het rapport. VBDO-directeur Angélique Laskewitz benadrukt de noodzaak voor bedrijven voor het versterken van hun inspanningen: “incidentele activiteiten om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan zijn niet voldoende. Bedrijven moeten uitgebreide biodiversiteitsstrategieën ontwikkelen, ondersteund door risico- en afhankelijkheidsbeoordelingen.”
“Een paar bedrijven wijzen ons de weg”, zegt Laskewitz. “Veel oorzaken van biodiversiteitsverlies, zoals habitatverandering en -vernietiging, vinden hun oorsprong in bedrijfsactiviteiten. Bedrijven zoals a.s.r., Corbion en JDE Peet's nemen dit onderwerp serieus. Ze boeken echte vooruitgang.”
Een andere leider op dit gebied is Heijmans. Het bouwbedrijf heeft ‘de Natuurladder’ ontwikkeld, een tool om doelstellingen voor het realiseren van natuurinclusieve en klimaatbewuste bouw. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders verklaarde CEO Ton Hillen dat de Natuur Ladder voor Heijmans waarschijnlijk net zo belangrijk zal worden als de Veiligheidsladder, wat de zwaarte van het onderwerp voor het bedrijf illustreert.