Nederlandse export groeit weer na maanden van krimp

Export naar Duitsland stagneert door economische malaise.

Nederlandse bedrijven exporteerden in augustus meer goederen dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een stijging van 0,6 procent. De groei volgt op een paar maanden van krimp. Volgens het statistiekbureau nam vooral de export van machines, apparaten en transportmiddelen toe. Er werden echter minder chemische producten en voedings-en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

Ongunstige omstandigheden

De totale import van goederen daalde in augustus met 6,2 procent op jaarbasis, na een stijging met 2,2 procent in juli. Verder merkt het CBS op dat de omstandigheden voor de export in oktober iets minder ongunstig zijn dan in augustus. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoersen, ofwel de valutakoersen gecorrigeerd voor de stijging van het prijspeil van de exportgoederen, minder ongunstig was. Het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over de buitenlandse orders verslechterde echter.

Lees ook: IMF: Nederlandse economie stagneert door hoge inflatie en rente (cfo.nl)

Export Duitsland

Nederland heeft minder spullen geëxporteerd naar Duitsland in de eerste zeven maanden van dit jaar. De waarde van al deze goederen is gedaald vergeleken met dezelfde maanden een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Duitsland importeerde ook minder producten uit andere landen.

Lees ook: Destatis: Duitse industriële productie zet daling voort (cfo.nl)

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en ook de grootste economie van Europa. Eerder werd al duidelijk dat de economische groei in dat land tot stilstand is gekomen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde afgelopen dinsdag dat de bedrijvigheid in Duitsland dit jaar krimpt met 0,5 procent vanwege de hoge inflatie.

De waarde van de spullen die in januari tot en met juli naar Duitsland werden gebracht, bedroeg volgens het CBS 93,8 miljard euro, een afname van 4,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Goederen die in Nederland zijn gemaakt en naar Duitsland gingen, waren 889 miljoen euro waard. Dit is 2,3 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de invoer van chemische producten is afgenomen. De waarde van de wederuitvoer van Nederlandse producten daalde ook. Dit is de export van eerder geïmporteerde spullen. Die producten waren 3,2 miljard euro waard, een krimp van 5,4 procent.

(ANP)

Gerelateerde artikelen