Nederlandse handelspositie sterk in onzekere tijden

Marktaandeel van Nederlands op de wereldmarkt constant.

Hoe houdt de open Nederlandse economie zich staande onder het toenemend geweld van steeds frequentere handelsschokken, zoals de Brexit, de wereldwijde covidlockdown, en sinds begin dit jaar de Russische oorlog in Oekraïne? Dat vraagt Peter van Bergeijk, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zich af in een nieuwe publicatie op de site van ESB (Economisch Statistische Berichten).

Zijn antwoord: het marktaandeel van Nederlandse goederen en diensten op de wereldmarkt is bestendig. Opmerkelijk bestendig, en 'dat geeft vertrouwen dat ons internationale bedrijfsleven niet gevloerd zal worden door de actuele geopolitieke uitdagingen. Het is bijvoorbeeld veelzeggend dat de invloed van de Russische oorlog in Oekraïne beperkt is in vergelijking met de Koude Oorlog uit de vorige eeuw en voor de gevolgen door Nederlandse handel in het bijzonder.

Hoe dat te verklaren valt? Vermoedelijk zijn 'de mogelijkheden voor handelsverlegging naar andere landen de afgelopen decennia sterk toegenomen door de globalisering', schrijft hij. "De kortetermijnproblemen kunnen ingrijpend zijn, maar op de middellange termijn zijn er veel meer alternatieve leveranciers en afzetmarkten dan ten tijde van de Sovjetunie en de Comecon." 

Zijn conclusie is dat 'een zeker optimisme gerechtvaardigd is, en dan past er meer terughoudendheid in het economische ingrijpen dan sommigen voorstaan'.