Nederlandse industriebedrijven stoten meer CO2 uit per afgeleverd product
Grote industriebedrijven in Nederland hebben de afgelopen jaren meer CO2 uitgestoten per afgeleverd product. Dat de totale CO2-uitstoot in de industrie daalt, komt daarom vooral doordat er minder geproduceerd wordt en niet door vergroening van de sector. Dat maakt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) bekend.
“Eerder dit jaar maakten we melding van een recorddaling van de CO2-uitstoot in de industrie en energiesector”, zegt directeur-bestuurder Mark Bressers. “De CO2-efficiëntiecijfers die we nu hebben, bevestigen wat we toen al vermoedden: de daling van de CO2-uitstoot in de industrie komt vooral door de lagere industriële productie en is maar beperkt het gevolg van verbeterde en schonere productiemethoden.”
Hoewel de meeste industriebedrijven het beter hebben gedaan, heeft een aantal van de grootste vervuilers slechter gepresteerd waardoor het gemiddelde omlaag wordt getrokken.
Het gaat om bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem, Emission Trade System (ETS) vallen. Via emissierechten van dit handelssysteem betalen bedrijven geld voor de CO2 die ze uitstoten.
De industrie in Nederland staat voor een grote opgave, volgens Bressers. “Het kabinet zet in het regeerprogramma in op groene groei. Deze nieuwe cijfers laten zien dat er nog flinke stappen gezet moeten worden om dit te bereiken en ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot verder kan dalen met behoud of zelfs groei van productiviteit.”
De recorddaling van de CO2-uitstoot van grote industriebedrijven die eerder dit jaar bekend werd gemaakt, was met name te danken aan de energiesector, meldde de NEa toen. Daar werd in 2023 flink meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen in plaats van uit kolen. Volgens de NEa ging de uitstoot van 345 Nederlandse industrie- en energiebedrijven met ruim 13 procent omlaag tot zo’n 58,9 miljoen ton CO2. Tata Steel was de grootste vervuiler.