Nederlandse schatkist mogelijk harder getroffen door dividendstrippers

Universiteit van Mannheim gaat uit van 27 miljard euro tussen 2000 en 2021.

Onderzoek van de Universiteit van Mannheim en het internationale onderzoekscollectief The CumEx Files raamt de totale kosten van belastingontwijking door dividendstrippen in Nederland tussen 2000 en 2020 mogelijk op 27 miljard, aldus het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money. De Nederlandse Belastingdienst gaat uit van ‘enkele honderden miljoenen’.

CumEx en CumCum
Dividendstrippen kan op twee manieren. De meest bekende vorm staat bekend als CumEx, waarbij dividendbelasting die helemaal niet is betaald toch wordt afgeroomd, of meerdere malen wordt teruggevorderd terwijl de belasting maar een keer is betaald. Van CumCum is sprake wanneer een aandeelhouder weldelijk dividendbelasting heeft betaald, maar zelf geen recht heeft op teruggave – en daarom een andere partij in de arm neemt, die wel teruggave kan claimen.

In tegenstelling tot CumEx is CumCum – hoewel onrechtmatig – geen overtreding die tot een strafrechtelijk onderzoek leidt. Zolang de autoriteiten niet kunnen aantonen dat degene die de belasting terugvordert niet de economische eigenaar van het aandeel is, is er voor de stripper weinig aan de hand. Juist dat probleem met de bewijslast breekt veel landen op. De fiscale autoriteiten worstelen al decennia hoe ze dit misbruik kunnen tegengaan.´

Volgens het onderzoek zijn twaalf landen samen voor circa 150 miljard euro benadeeld door dividendstrippers. Nederland is relatief het zwaarst getroffen.

 

 

Gerelateerde artikelen