CFO Randstad stuurt ‘agile’ op de kosten

In moeizame uitzendmarkten in Europa moet Randstad scherp op de kosten letten. Henry Schirmer, de nieuwe CFO, deed dat eerst ‘smart’ en nu ‘agile’.

Een uitzendbedrijf als Randstad merkt het meteen als de economie stagneert, zoals in de laatste maanden van 2018 gebeurde in Europa. In vier grote Europese markten zag het de omzet dalen. Dat waren Frankrijk, Duitsland, Italië en het Iberisch schiereiland. 2019 is ook niet veel beter begonnen: er is amper groei in deze landen.

Lees ook: Positieve reacties Randstad

Aandacht voor kosten

Randstad is heel scherp op de kosten op het moment dat de markt draait. Het heeft een target, vastgelegd in het beloningsbeleid, dat minstens de helft van de verloren brutowinst moet worden teruggehaald door kostenbesparingen.

Voor CFO Henry Schirmer, de eind maart aangetreden opvolger van Robert Jan van de Kraats, waren de kosten in zijn eerste jaar dan ook meteen een belangrijk aandachtspunt. In de presentaties die hij gaf over de kwartaalcijfers, kwam het onderwerp geleidelijk steeds meer ter sprake.

Lees ook: het afscheidsinterview met Robert Jan van de Kraats

Van smart naar agile

In de zomer dook opeens ook de term ‘smart opex steering’ op in de presentatie van de CFO. “Wij opereren in volatiele en onzekere markten en met de beperkte zichtbaarheid, zullen absoluut gaan voor agility en veerkracht”, zei hij. In het derde kwartaal werd dit omgedoopt in ‘agile opex steering’.

Wat het precies betekent, is niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat Randstad onder Schirmer scherp op de kosten heeft gelet. Over heel 2018 daalden de kosten zelfs met enkele tientallen miljoenen euro. Het bedrijf had weliswaar de wind mee van gunstige wisselkoersen maar ook organisch was de kostengroei slechts 1 procent. Dit staat in duidelijk contrast met 2017 toen de kosten organisch met 5 procent toenamen.

Besparen op huisvesting en marketing

Randstad bespaarde onder meer op huisvesting: enkele tientallen eigen kantoren gingen dicht, terwijl het aantal locaties bij klanten groeide. Ook de marketinguitgaven werden teruggeschroefd. Deze waren in 2017 flink opgelopen na de overname van het Amerikaanse Monster.

Agile of smart sturen op de kosten is dus kennelijk scherp sturen op de kosten. Hoe het ook heet, CFO Schirmer kon zo zelfs over de laatste maanden een winstverbetering rapporteren ondanks een markt die niet echt meer mee zat. Als de Europese economie in 2019 matig blijft draaien zoals het zich nu laat aanzien zou Randstad er dus in moeten kunnen slagen om de winsten op peil te houden.

Naam:                        Henry Schirmer
bedrijf:                        Randstad Holding NV
Geboortejaar:             1964
Nationaliteit:                Duitse
Omzet:                        23,8 miljard euro 
Aantal werknemers:    38.820
Vorige functie:             CFO / Executive Vice President Finance Europe, Unilever

Lees ook: CFO Profiel: Henry Schirmer
Bekijk de CFO100