Nieuwe CFO RTL: Consumentgerichte blik voor finance

Vivienne de Leeuw is sinds 1 mei de nieuwe CFO van RTL Nederland. Ze volgde in die functie Patrick Olde Scholtenhuis op. CFO.nl stelde haar enkele vragen over haar nieuwe baan.

Lees ook: Big Data bij RTL Nederland

Wat trok u aan in deze baan bij RTL?
“RTL opereert in een markt met snel veranderende trends, waarin de consument de touwtjes in handen heeft. Die dynamiek vind ik heel boeiend. Eén van de redenen dat ik voor deze baan gekozen heb is de transformatie die het bedrijf doormaakt door ook een positie te verwerven op de B2C-markt, bijvoorbeeld door Videoland of RTL XL Premium. Ik ben ervan overtuigd dat het meer consumentgericht maken van RTL nieuwe kansen creëert. Bij KPN heb ik met deze ontwikkeling al veel kennis op gedaan, met name op het gebied van Consumer Intelligence. Door data te koppelen aan consumenteninzichten, kunnen we onze producten nog relevanter en interessanter maken.”

Wat is de belangrijkste uitdaging voor u in uw nieuwe baan?
“Die ligt in het optimaliseren van de core business (content maken en distribueren) in de wetenschap dat de lineaire kijktijd dalende is en tegelijkertijd investeren in nieuwe markten. Dit betekent sturen op kosten bij activiteiten die te maken hebben met omzetdaling en deze besparingen investeren in groei. Als CFO wil ik vooral een business partner zijn. Ik zie die rol ook voor mijn team. Naast het opstellen van rapportages en dashboards, betekent die rol de business vooruit helpen met financiële inzichten en nieuwe ideeën. Hiervoor moet finance een meer consumentgerichte blik krijgen. Door de klant nog beter te leren kennen, begrijp je waar de kosten vandaan komen. Zo kun je geld vrijmaken om te investeren in de toekomst.”

Wat was het eerste dat u op uw eerste werkdag gedaan heeft?
“Deze dag stond volledig in het teken van kennismaken. Ik heb dus vooral veel mensen gesproken en handen geschud. Het leuke was dat ik ook in de wandelgangen werd aangesproken door collega’s die via de (interne) media al op de hoogte waren van mijn komst. Een warm onthaal!”