Nieuwe CFO zal Gasunie door transitie moeten navigeren

Gasunie moet zichzelf opnieuw uitvinden. Dit zorgt voor risico’s en onzekerheid. De nieuwe CFO Hermes brengt ervaring met riskmanagement mee.

Gasunie is traditioneel de distributeur van Gronings gas door Nederland. Het is de eigenaar en exploitant van de gasinfrastructuur. In korte tijd is de relevantie van het bedrijf echter op losse schroeven komen te staan door grote politieke besluiten. Er werd besloten dat Nederland stopt met de gaswinning in Groningen. Ook werd een ambitieus klimaatbeleid geformuleerd waardoor gas een veel kleinere rol krijgt in de toekomstige Nederlandse energievoorziening.

Kans

Gasunie ziet deze ontwikkelingen nadrukkelijk als een kans en dicht zichzelf een belangrijke rol in de energietransitie toe. In Nederland in de vorm van inzet van het bestaande netwerk voor bijvoorbeeld de distributie van groen gas, of waterstof. Buiten Nederland ziet het door de klimaatambities een beweging van kolen naar gas met vanzelfsprekend kansen voor een bedrijf dat al meer dan een halve eeuw actief is in deze markt.

Maar ook onzekerheden en risico

Een transitie brengt echter wel onzekerheden en daarmee risico’s met zich mee. Verschillende van de grotere risico’s die Gasunie omschrijft in de risicoparagraaf gaan hierover. Het loopt bijvoorbeeld het risico dat de energietransitie ‘een logisch groeipad op gaat waar Gasunie niet nodig is’. Een ander risico is dat de wetgeving onder de energietransitie plotseling verandert. Gezien de snelheid waarmee de politiek besluiten heeft genomen over het gas uit Groningen en het klimaat is dat niet denkbeeldig.

Een tastbaar voorbeeld is groen gas. Gasunie stelt in het jaarverslag dat met groen gas en hybride warmtepompen een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad CO2-neutraal gemaakt zou kunnen worden. Over de zin van de warmtepompen is recent echter veel negatieve publiciteit: ze zouden lawaaiig zijn en alsnog veel energie gebruiken. Over de duurzaamheid van groen gas zijn ook twijfels: tegenstanders vrezen dat dit leidt tot boskap.

9,3 miljard euro geinvesteerd

Veel onzekerheden en risico’s dus voor de toekomst van een bedrijf dat tot voor kort nog een min of meer vanzelfsprekend bestaansrecht heeft. Met 9,3 miljard euro aan geinvesteerd kapitaal en 400 tot 550 miljoen euro aan investeringen per jaar (capex)  kunnen verkeerde strategische keuzes grote financiële gevolgen hebben.

Zo bekeken is het niet slecht dat Janneke Hermes als Manager Corporate Finance and Risk Advisory de laatste jaren ook verantwoordelijk was voor risk management. Dit dan bovenop haar meer dan zeventien jaar ervaring bij het bedrijf.

Lees ook: Janneke Hermes nieuwe CFO Gasunie

Gerelateerde artikelen