Noortje Magis (CFO van HVC Groep): “Grondstoffen hergebruiken, energie duurzaam opwekken: hoe mooi kan een missie zijn?”
Klimaatverandering tegengaan door energie schoon op te wekken en grondstoffen te hergebruiken. De missie van HVC is kristalhelder en de aandeelhouders omarmen de strategie. Net als de internationaal gelouterde CFO Noortje Magis, nu anderhalf jaar aan boord bij het duurzame energie- en afvalverwerkingsbedrijf.
Haar cv is internationaal, gevarieerd, indrukwekkend. Noortje Magis rondde haar school af in Wales, studeerde in Leiden, Rotterdam en Brugge. Ze zat in het bekende ‘klasje’, waar Nederlandse diplomaten worden klaargestoomd voor ambassadewerk, bekleedde Finance functies bij banken en grote energiemaatschappijen – onder andere twintig jaar in Chili – en gaf EU-budgetadvies aan de Nederlandse regering. Om anderhalf jaar geleden te landen bij HVC. We spreken haar bij één van de afval-energiecentrales van het bedrijf. Op een industrieterrein in Dordrecht, waar vuilniswagens af en aan rijden. “Ik kende het bedrijf niet, toen ik hoorde van de vacante CFO-functie”, zegt Magis. “Ik zat sinds 2017 bij FMO, de financieringsbank voor ontwikkelingslanden. Belangrijk werk, een heel mooie organisatie. Maar ik miste de industrie, dat met je voeten in de klei staan, gewoon die fabriek in kunnen lopen met je helm op, zeg maar. En toen kwam HVC dus voorbij. Maatschappelijke relevantie én bedrijfsmatige aanpak in één bedrijf.”
Veel meer industrie dan bij HVC – in 1991 opgericht als NV Huisvuilcentrale – is amper denkbaar. Het bedrijf tekent voor verschillende duurzame activiteiten in opdracht van gemeenten en waterschappen in Noorden Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland. Zo levert HVC duurzame energie uit zon en wind, levert het warmte uit biomassa en geothermie, maakt het groen gas en compost en staat het voor bron-gescheiden inzameling en het beheer van openbare ruimte. Ook is het bedrijf actief in recycling via verschillende deelnemingen en opereert het twee afvalenergiecentrales waar het restafval wordt verwerkt. Onder het motto: ‘Een schone wereld, we doen het gewoon.’
‘Wij zetten GFT om in groen gas’
“Afval bestaat uit grondstoffen”, zegt de CFO, “Zo zetten we GFT om in groen gas en gaat het daarna naar de composteerinstallatie. Warmte van onze installaties en aardwarmte gebruiken we niet alleen om huizen en kantoorgebouwen mee te verwarmen, maar ook om tuinders te helpen te verduurzamen en de kassen van het gas af te halen. Ook zijn we begonnen om CO2 af te vangen bij de afvalenergiecentrale in Alkmaar. Nieuwe investeringen worden niet alleen beoordeeld op financieel rendement, maar ook op milieurendement. We maken nadrukkelijk de keuze dat een hoog milieurendement met een redelijk financieel rendement voorrang krijgt boven een hoog financieel rendement met een lager milieurendement. Dat hoort bij onze publieke opgave en maakt ook de financiële functie uitdagend. Grondstoffen hergebruiken, energie duurzaam opwekken: hoe mooi kan je missie zijn?” Voor Magis betekent de functie bij HVC een nieuwe stap in een cyclus van werken bij toonaangevende, energie-gerelateerde organisaties. Zo bekleedde ze financiële topfuncties bij de Chileense olie- en gasbedrijven ENAP en GNL Quintero en bij duurzaam energiebedrijf Pacific Hydro Chile.
“Die internationale setting heeft me van jongs af aan getrokken”, vertelt ze, “Op mijn 16de toog ik naar Wales, naar het United World College of The Atlantic. En ik heb, na mijn studie bestuurskunde in Leiden en Rotterdam, als fervent supporter van de Europese Unie nog aan het Europa College in Brugge gestudeerd en een paar jaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt.” Om uiteindelijk haar Chileense liefde naar Santiago de Chile te volgen, waar ze ruim twintig jaar woonde en werkte. Eén van de hoogtepunten tijdens die lange jaren in Chili was het ontwikkelen en financieren van de eerste LNG-installatie aan de westkust van Zuid-Amerika, nadat Argentinië de gaskraan naar Chili dichtdraaide. Daar haalde Magis bij negen banken 1,2 miljard dollar op, een paar weken voordat de financiële markten in 2008 op slot gingen.
Lees ook op CFO.nl: Twee derde van bedrijven onbekend met CSRD
‘Veel ondernemerschap, woeste vergaderingen’
“Ik begon in Chili bij ABN AMRO, toen nog een grote internationale bank. Het financieren van de aanleg van gasleidingen vanuit Argentinië naar Chili, daar waren we toen onder andere mee bezig. ABN AMRO werd steeds kleiner en ik ben bij de nationale olie- en gasmaatschappij van Chili in dienst getreden. Ik reisde voor Corporate Finance het hele land door en raakte verknocht aan het ruige zuiden. Toen Argentinië geen gas meer aan Chili wilde leveren, zijn we aan de slag gegaan om Chili onafhankelijk te maken van gaslevering uit buurlanden. Onder meer door het realiseren van die LNG-importterminal aan de kust van Chili. Die transitie werd geregeld door de private markt; zonder overheidssubsidies, maar mét veel ondernemerschap en – zeer geregeld – inhoudelijk woeste vergaderingen. Want aan emotie en passie ontbreekt het daar niet.”
Uiteindelijk koos Noortje Magis voor terugkeer naar Nederland toen haar drie kinderen al aan de middelbare school waren begonnen. Er volgden Finance functies bij SBM Offshore en semi-overheid, instanties als FMO en Invest International. Waarna ze in maart vorig jaar bij HVC begon. “Een oud contact van me belde om te vertellen dat HVC op zoek was naar een vrouwelijke CFO. Het bestuur hier bestaat verder uit mannen. De Algemeen Directeur, de Operationeel Directeur, de Directeur Inzameling en de Directeur Duurzame Energie.”
‘Meer balans tussen eigen en vreemd vermogen’
“Ik heb niet getwijfeld, toen HVC met een voorstel kwam”, vervolgt ze, “Ik vond niet alleen de duurzame missie mooi, maar ook de financiële uitdaging. HVC groeit al jaren en daar komt nog lang geen einde aan. De opgave in de energietransitie is enorm en de laatste jaren zijn de kosten toegenomen. Toen ik de balans van HVC voor de eerste keer zag, dacht ik: dat wordt een kort sollicitatiegesprek, want met een mager eigen vermogen kom je niet ver. Maar uit het eerste gesprek met de Algemeen Directeur begreep ik al snel hoe uniek HVC is. Je zou kunnen zeggen dat HVC een soort corporatie of revolverend fonds is, waarin de aandeelhouders hun publieke taak gebundeld hebben en via garantstelling de balans van HVC ondersteunen. Dat geeft een solide basis om op een beheerste manier te groeien en ook het eigen vermogen van HVC verder op te bouwen. Dat pad zijn we voor mijn tijd al ingeslagen en daar houden we ook aan vast.”
“De groei is met name spannend bij onze afdeling Warmte, waar we pioniers zijn als het gaat om geothermie”, licht de CFO toe, “Bij aardwarmte wordt warm water vanaf diepten tussen twee en drie kilometer en met een temperatuur van 90 graden Celsius omhooggepompt. We doen dat in het Westland, waardoor ruim honderd glastuinbouwbedrijven met 600 hectaren aan kassen straks beschikken over duurzame warmte. In het Westland hebben we Trias (red. een aardwarmtebedrijf van en voor ondernemers in de Westlandse glastuinbouw) reeds operationeel, samen met een partner. Sinds vorig jaar werken we aan de realisatie van nog eens vier ‘doubletten’ (red. dubbele putten) om het Westlandse warmtesysteem uit te breiden en nog meer tuinders en huizen van het gas af te halen.”
‘We vonden vijf financiers voor geothermisch project’
“De inmiddels demissionaire minister van Klimaat en Energie Rob Jetten sprak bij een recent bezoek aan het HVC-project in het Westland van een ‘Ontzettend belangrijke rol die collectieve warmte inneemt om komende jaren onze huizen te verwarmen’.” Maar het project is niet zonder financiële risico’s. Want er is altijd kans dat er bij het boren iets mis gaat, of dat er géén warm water wordt aangetroffen. En dan is er hard gewerkt voor 0,0 rendement. Desondanks vond het Finance team van HVC vijf verschillende financiers voor de geothermische activiteiten in het Westland. “Naast de Bank Nederlandse Gemeenten, ook Rabobank, ING, Triodos en ASR. Ik ben een groot voorstander van diversificatie, en als dat dan ook echt lukt in zo’n project, dan ben ik extra trots op mijn Finance team”, aldus Magis.
Magis trof bij haar aantreden een ervaren en deskundig team aan. Een team dat tekent voor finance en treasury, maar ook voor inkoop, facilitair, risicomanagement, digitalisering en ICT. Waar ze na anderhalf jaar in die CFO-functie te hebben gewerkt trots op is, wat ze in die nog korte tijd heeft kunnen neerzetten? “De verschillende functies van digitalisering en ICT bij HVC zijn in 2019 gecentraliseerd”, luidt het antwoord. “Dat was toen ook nodig, maar ik zag dat er inmiddels best een afstand was van en tot de business. Dus mijn doel was: Finance dichterbij de business brengen. En omgekeerd. Want alleen door nauwe samenwerking kun je de volgende digitale slag maken. Precies dat heb ik in vorige functies en bij andere organisaties ook kunnen en mogen doen. In de praktijk gaat het erom dat de business en de staf er samen uitkomen. Begrijpen we het primaire proces? Welk probleem gaat automatisering oplossen en wat is de beste oplossing daarvoor? Ik denk dat we hier als team – en het is echt een topteam – mooie stappen hebben kunnen zetten. En ik geniet ervan als ik dan zie hoeveel plezier collega’s uit de samenwerking halen.”
‘Trek financiering aan, ga door met automatiseren processen’
Het mandaat van Magis was na haar aantreden helder en veelomvattend: ‘Trek financiering aan, bewaak de interne beheersing en professionaliseer die verder. Zodat HVC kan doorgroeien. En zorg ervoor dat HVC ook qua digitalisering koploper wordt.’ “Onze klimaatopgave wordt steeds urgenter, de investeringsagenda is ambitieus, ieder jaar komen er nieuwe aandeelhouders bij en de hoeveelheid data die we verwerken blijft toenemen”, zegt Magis. “En verdere digitalisering vullen we onder andere in door meer te doen met die enorme stroom aan data waarover wij beschikken. Denk aan al die verschillende soorten afval die we brongescheiden inzamelen en na-scheiden als het nodig is. Maar als je trouw bent aan je missie, moet je ook kunnen meten hoeveel grondstoffen daadwerkelijk worden hergebruikt. Met behulp van AI kunnen we onze logistieke operaties optimaliseren. Denk aan vulgraadsensoren, want halflege afvalbakken ophalen is niet effectief en niet duurzaam.”
Wat Magis al snel opviel na haar aantreden als CFO: bij HVC zijn, zelfs op maandagochtend, geen chagrijnige gezichten te zien. Alle medewerkers hebben hart voor de zaak. Binnen haar eigen team, ruim 150 mensen sterk, maar ook daarbuiten. Afgelopen zomer ging de CFO mee op één van de vuilniswagens. “We leegden GFT-containers bij hoogbouwcomplexen in Velsen-Noord”, vertelt ze met brede glimlach. “Dan zie je ook de uitdagingen waar wij als HVC voor staan. Want in die containers trof ik plastic zakken aan en allerlei andere zaken die niet in het GFT thuishoren. Nog afgezien van de maden. Wat dat betreft hebben we nog een behoorlijke route af te leggen, het is immers zaak iedereen mee te krijgen bij het scheiden van huishoudelijk afval.”
‘Ik zat vier uur op die vuilniswagen, zóveel respect’
Aan het einde van de ochtend, na vier uur op de wagen, was de CFO bekaf, zo bekent ze eerlijk. “Het was warm, er is die stank, het enorme gewicht van de rolcontainers die iedere stop richting de wagen moeten worden gemanoeuvreerd… HVC heeft zo’n 1275 medewerkers in dienst, ruim een kwart van hen zit dagelijks op de weg. Mijn respect voor die mannen en vrouwen die dit werk elke dag – én met verve en enthousiasme – uitvoeren, is alleen maar nóg groter geworden.”
Noortje Magis is 55 jaar, en ze ziet zichzelf over tien jaar nog steeds bij HVC werken. “Niet in de laatste plaats vanwege al die interessante uitdagingen waar het bedrijf en de gehele branche mee te maken heeft, of mee te maken gaat krijgen. Daar wil ik onderdeel van zijn. We koersen op maximaal 20 kilo restafval per inwoner per jaar. We streven naar minder afvalverbranding. Straks gaan we massaal van het gas af. Dat wil ik wel meemaken als CFO bij HVC.” Waar ze als CFO op let, als er wordt gezocht naar nieuwe teamleden, naar talent? “Ik wil weten of mensen écht iets inbrengen. Of ze aansluiten op onze missie. Of ze eigen inzichten hebben. En daarbij geldt: ik heb liever criticasters dan meelopers!”
‘Deze industrie kent soms een wat ruwer kantje’
Inclusiviteit, diversiteit bij HVC en specifiek bij Finance? “Ik heb meer mannen dan vrouwen in mijn team en datzelfde geldt overigens voor heel het bedrijf, daar wil ik wel meer balans in aanbrengen. Maar het is zeker niet zo dat de vrouwelijke stem niet wordt gehoord binnen HVC. We zijn ons bewust van het ‘wat ruwere kantje’ van deze industrie”, antwoordt ze, “Maar we kennen ook een cultuur waarin veel ruimte is voor verdieping. Hier gaat het erom uit je eigen hokje te stappen en in het belang van het bedrijf te denken, te handelen. Tijdens vergaderingen – ik ben één van de vijf leden binnen het bestuur – vind ik óók wat van de operatie. En anderen hebben weer een mening over Finance. Waar het onder de streep om gaat, is dat verschillende perspectieven worden gehoord en dat het gezonde verstand bij dossiers zegeviert.”
Over haar manier van leidinggeven, van het beste uit mensen halen, zegt CFO Magis: “Ik geef veel ruimte en als ik zie dat collega’s het kúnnen, moedig ik ze aan. Tegelijkertijd blijf ik wel continu in gesprek, in verbinding. In de auto van en naar huis bel ik regelmatig met mijn teamleden, gewoon om even te horen hoe het gaat, of ze ergens mee zitten. Ik ga ook regelmatig met afdelingen in gesprek. In groepen van twee, vier of acht. Want ik kan alleen leidinggeven als ik weet wat er speelt op de werkvloer. Dan vertel ik ook welke dilemma’s we in het bestuur bespreken. Beslissen op het laatste moment? Nee! Drie keer doorvragen, nooit iets zomaar aannemen.” Maar… de CFO gaat zo af en toe ook af op haar intuïtie. Als ik een bepaald signaal voel, een energie die ik niet direct kan plaatsen… dan doe ik er wel wat mee, ja. Dat is ook iets wat ik in Chili heb geleerd, luisteren naar je eigen lichaam en naar onuitgesproken signalen in het gedrag van anderen.”
NOORTJE MAGIS
Functie: CFO HVC Groep
Leeftijd: 55 jaar
Studie: Bestuurskunde, Leiden. Europa College, Brugge
Woonplaats: Leiden
Gezin: een dochter, twee zonen (20, 22 en 24 jaar). En een hond
Hobby: sport piano spelen, wandelen, skiën
Laatst gelezen boek: ‘De wind kent mijn naam’, Isabel Allende Meest recente vakantie Ierland, wandelen
Serie, film, tv-programma: “Niet echt mijn ding, maar recent Barbie gezien. Erg goede film.”
Favoriete muziek: “Sommige teamleden weten dat ik op vrijdagmiddag thuis in de huiskamer het weekend in dans. Het liefst op Queen. Maar ik luister net zo graag naar de piano sonates van Schubert.”