Onderwijs grootste aanjager groei arbeidsproductiviteit
Kabinetsplannen om te snijden in het onderwijsbudget kunnen negatief uitpakken voor de arbeidsproductiviteitsgroei die Nederland zo hard nodig heeft. Ons land loopt het risico dat bedrijven wegtrekken, omdat ze onvoldoende goed geschoold personeel kunnen vinden.
- Bezuinigingen op onderwijs kunnen arbeidsproductiviteit en economische groei schaden.
- Risico op vertrek van bedrijven door gebrek aan goed opgeleid personeel.
- Goed onderwijs en innovatie zijn cruciaal voor arbeidsproductiviteitsgroei in Nederland.
Onderzoek van Barbara Baarsma en Francisco D’Orey Neves
Die waarschuwing geeft Barbara Baarsma, hoofdeconoom bij PwC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, op basis van eigen onderzoek in economenblad ESB, meldt het FD. Baarsma en onderzoeksassistent Francisco D’Orey Neves gebruikten een model van de Wereldbank als basis voor een analyse van factoren die de groei van arbeidsproductiviteit bepalen. Zij pasten dit toe op de arbeidsproductiviteit in Nederland en hoe die het best is aan te jagen. [Artikel gaat verder na de advertentie voor Leadership in Finance Summit 2024]
Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.
Cruciale rol van onderwijs en innovatie
Hun conclusie: goed onderwijs is de meest cruciale factor, gevolgd door innovatie. Werknemers met meer vaardigheden zijn sneller in staat grotere volumes te produceren en te innoveren. Ze hebben bovendien betere digitale en andere vaardigheden, zodat ze zich ook kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën. Dat maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven.