Oud-CFO Tjalling Palmbergen: “Sturen op bruto-marge per FTE leidt tot duurzamer bedrijfsmodel.”

CFO's en investeerders moeten beter letten brutomarge per werknemer.
In zijn nieuwe boek ‘Financieel Management van organisaties’ pleit Tjalling Palmbergen voor nieuwe manieren om bedrijfsprestaties te meten, waarbij de bruto marge per fulltime-equivalent (fte) als centrale indicator moet dienen. Hij stelt een bruto marge van 125.000 euro per fte voor als norm, wat betere vergelijkbaarheid tussen bedrijven mogelijk maakt en minder manipuleerbaar is dan traditionele financiële ratio’s. Dat zegt de oud-CFO van onder meer Thales Nederland, BBDO Amsterdam en de Troost Pernis Groep.

Palmbergen wil met zijn boek ‘Financieel Management van organisaties’ zijn jarenlange ervaring delen en een bredere kijk op financieel management bieden dan de traditionele bedrijfseconomische boeken. De vakliteratuur over bedrijfseconomie, management accounting en financieel management zijn volgens hem nog altijd sterk gericht op de grootschalige fabrieksomgeving. Dit, terwijl nu in de economisch verder ontwikkelde landen meer dan driekwart van de economische activiteit plaatsvindt in kleinschalige dienstverlenende organisaties.

  • Oud-CFO pleit voor nieuwe prestatie-indicatoren in bedrijven
  • Belangrijkste indicator: bruto marge van 125.000 euro per FTE
  • Nieuwe maatstaf moet leiden tot duurzame bedrijfsmodellen

De maatregelen die volgen als de brutomarge per FTE te laag zijn, zullen verschillen en sterk afhankelijk van het type bedrijf en het primaire proces zijn. Maar hoe dan ook zullen de maatregelen doeltreffender zijn dan nu vaak het geval is in organisaties met winst- of omzetmaximalisatie als streven. De druk om op korte termijn onrealistische prestaties neer te zetten, is gering. Het streven naar een gezonde marge op de lange termijn biedt ruimte voor duurzamere bedrijfsmodellen en een betere afweging van de belangen van alle stakeholders.

Lees ook op CFO.nl: Tjalling Palmbergen: “CFO moet verder kijken dan traditionele financiële indicatoren.”

Aansturen personeel op bruto marge

Ook – juist – van de werknemers. Het biedt ‘duidelijkheid’ en ‘rust’ als de brutomarge per fte intern als maatstaf wordt gebruikt: “Managers kunnen dan snel zien of hun afdeling of bedrijfsonderdeel op koers ligt, en op grond daarvan hun personeel aansturen. Dat heeft een positieve uitwerking op de bedrijfscultuur en het werknemerswelzijn”. Door een duidelijke norm te stellen, weten medewerkers waar ze aan toe zijn en wat er van hen wordt verwacht. Dit kan leiden tot een meer ontspannen werkomgeving en een hogere medewerkerstevredenheid.

“Managers kunnen met het de bruto marge per FTE snel zien of hun afdeling of bedrijfsonderdeel op koers ligt, en op grond daarvan hun personeel aansturen”

Weerstand

De oud-CFO erkent dat zijn ideeën niet van de ene op de andere dag ingang zullen vinden. Hij verwacht weerstand ‘zeker in de conservatieve financiële wereld’. “Ik merk met de promotie van mijn boek dat het heel veel tijd nodig heeft,” aldus Palmbergen. En: “Er zijn Raden van Commissarissen waar ik niet eens een poging zal wagen om mijn ideeën te presenteren. Ik weet dat ik daar toch geen weerklank zal vinden.”

Palmbergen heeft echter hoop. Hij denkt dat het onderwijs een cruciale rol kan spelen in de popularisering van zijn gedachten. Deze herziening zou verder moeten gaan dan het simpelweg toevoegen van een nieuwe financiële maatstaf aan het curriculum. Het vereist een fundamentele heroverweging van hoe we financieel management onderwijzen, met een grotere nadruk op ethiek en langetermijnwaardecreatie.

Generatieve AI betekent een cruciaal keerpunt voor CFO’s. Het kan veel taken automatiseren, waardoor er meer tijd is voor strategische beslissingen. Maar hoe ver zijn we écht met AI in finance? En hoe ver ben jij met jouw AI-implementatie? In de CFO Studio hadden we een eerlijk gesprek met Gert-Jan Strik RC (CFO van ANP), Martijn ten Kate (expert Business Finance Automation bij Billtrust) en Greyt Managing Partner Richard Veffer. Ze bespraken de kansen, risico’s en gaven praktische tips voor CFO’s om mee aan de slag te gaan.

 

Geleidelijke invoering

Daarnaast gelooft hij dat een geleidelijke implementatie kans van slagen heeft, zeker waar het gaat om de interne rapportage. “Bedrijven kunnen beginnen met het intern rapporteren van de bruto marge per fte naast hun bestaande metrics,” legt hij uit. “Dit geeft managers en medewerkers de kans om vertrouwd te raken met de nieuwe indicator en de voordelen ervan te zien, zonder meteen de hele financiële rapportage om te gooien.”

Voor financiële professionals biedt dit een kans om hun rol te herdefiniëren en hun impact op de organisatie te vergroten, voegt hij toe. “Zeker de CFO heeft hiermee een instrument in handen om hun organisaties de weg naar duurzaam succes op te sturen.  Door zelf het voortouw te nemen in het gebruik en de promotie van de nieuwe maatstaf, kan de CFO de rest van de organisatie inspireren en motiveren om mee te gaan in de verandering. En zich zichzelf beter positioneren als strategische partner die een centrale rol speelt in het vormgeven van de toekomst van zijn organisatie. Een aantrekkelijk perspectief in een tijd waarin juist dat van finance wordt gevraagd.”

Lees op CFO.nl: CFO meets CSO: “Net zoals bij ESG, loop je met financiële verslaggeving soms het gevaar dat het middel, rapportage, tot doel wordt verheven.”

Wil jij elke vrijdag de beste interviews, exclusief nieuws uit de CFO Community en waardevolle inzichten rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je vandaag nog in voor de gratis CFO.nl nieuwsbrief en mis niets meer.

 

Gerelateerde artikelen