Oud-topman: importheffingen China vertragen energietransitie

Een derde van de verkoop Volkswagen Chinese elektrische automerken.

Europese importheffingen op elektrische auto’s uit China vertragen de energietransitie alleen maar, beweert voormalig topman Herbert Diess van Volkswagen op een conferentie van BloombergNEF in München. Daarmee reageert Diess op de plannen van de Europese Commissie om importheffingen op te leggen op Chinese elektrische auto’s na de verkiezingen en op het besluit van de Verenigde Staten om de heffingen te verhogen naar 100 procent.

Volgens Diess moet de wereld juist “heel blij” zijn dat China zoveel investeert in duurzame technologieën. Eerder sprak het huidige bestuur van Volkswagen ook al uit dat een hogere importheffing op Chinese elektrische auto’s niet veel nut zal hebben.

Volkswagen heeft een aanzienlijk belang in de Chinese elektrische automarkt. Afgelopen kwartaal bestond ruim een derde van de totale verkoopcijfers van Volkswagen uit Chinese elektrische automerken waarin het Duitse concern een belang heeft.

Brussel zegt echter dat China met behulp van illegale staatssteun de Europese markt overspoelt met goede elektrische auto’s, wat nadelig is voor Europese autoproducenten. Beijing heeft al gedreigd met tegenmaatregelen om de eigen belangen te beschermen.

Gerelateerde artikelen