Overheid en consumptie drijven economie, import daalt 5,3%

Groeiprognose 2025 verhoogd naar 1,3 procent.

De Nederlandse economie wordt voornamelijk aangedreven door overheidsuitgaven en huishoudelijke consumptie, volgens een recente analyse van ABN AMRO. Ondanks een onverwachte krimp van 0,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, voorziet de bank een bescheiden groei van 0,5 procent voor 2024. Dat meldt het ANP.

  • Huishoudelijke consumptie groeit met 2,2 procent.
  • Export stijgt in april met 2,3 procent.
  • Groeiprognose 2025 verhoogd naar 1,3 procent.

Het eerste kwartaal van 2024 bracht een onverwachte economische krimp van 0,1 procent. Deze terugval werd voornamelijk toegeschreven aan de dalende prestaties in de industrie en exportsectoren. Hoewel dit een tegenvaller was, blijft ABN AMRO optimistisch over een positieve economische groei voor het hele jaar.

Consumptie huishoudens

De bank voorspelt dat de huishoudelijke consumptie in 2024 een groei van 2,2 procent zal laten zien, wat de grootste bijdrage levert aan de totale bbp-groei. Drie factoren versterken de koopkracht van huishoudens: dalende inflatie, stijgende lonen en ondersteunend overheidsbeleid. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Lonen stijgen, inflatie daalt

Sterke loonstijgingen, die de prijsontwikkeling van arbeidsintensieve producten beïnvloeden, en een minder prominente rol van energieprijzen dragen bij aan een beter koopkrachtperspectief voor consumenten. ABN AMRO ziet hierin een belangrijke motor voor economische groei.

Overheidsbeleid steunt koopkracht

Beleid zoals hogere huurtoeslagen, verlengde brandstofaccijnsverlagingen en verhoogde arbeidskortingen voor middeninkomens verbeteren de financiële situatie van huishoudens. Deze maatregelen, gecombineerd met een krappe arbeidsmarkt, versterken de consumptiegroei verder.

Groeiraming 2025 verhoogd

Voor 2025 voorspelt ABN AMRO een hogere bbp-groei van 1,3 procent, opgekrikt door stimuleringsmaatregelen uit het coalitieakkoord. Deze verhoging van de groeiraming weerspiegelt de verwachte positieve effecten van overheidsbeleid op de economie.

ECB renteverlaging verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs de rente verlaagd, wat volgens ABN AMRO op termijn een positieve impuls zal geven aan de economische activiteit in zowel Nederland als de bredere eurozone. De effecten hiervan zullen echter pas na enige vertraging zichtbaar zijn in de economie.

Eurozone

ABN AMRO blijft voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten voor de eurozone, gesteund door afnemende tegenwind van hoge rentes. Deze gunstige omstandigheden zouden in de tweede helft van 2024 ook de Nederlandse export ten goede moeten komen.

Nederlandse Export

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de Nederlandse goederenexport in april met 2,3 procent, de eerste groei in bijna een jaar. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door een hogere uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines.

Exportcijfers

De export kromp in maart nog met 5,2 procent, maar vanaf april is er een licht herstel zichtbaar. De goederenimport was echter in april 5,3 procent lager dan een jaar eerder. Dit wisselende beeld benadrukt de fragiliteit van de internationale handelsomgeving.

Exportradar: verbeterde omstandigheden

De maandelijkse exportradar van het CBS toont aan dat de omstandigheden voor de export in juni minder ongunstig waren dan in april. Dit komt door een minder ongunstige wisselkoersontwikkeling en een kleinere jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële product.

Gerelateerde artikelen