M&A-succes als pessimistische CFO zijn CEO tempert

Een mislukte overname kan leiden tot dramatische resultaten. Om overnames tot een succes te brengen is een goede interactie tussen CFO en CEO cruciaal.

Tegenover een optimistische CEO moet een meer pessimistisch ingestelde CFO staan die tegengas geeft. Het is een theorie die intuïtief logisch klinkt. Twee economen, Guoli Chen van Insead Singapore en Wei Shi van de Miami Business School hebben deze nu met een wetenschappelijke analyse onderbouwd.

Transcripties napluizen om optimisme bestuurder te meten

Chen en Shi bekeken hiervoor meer dan 4.000 overnames door 2.356 bedrijven met een notering aan de Amerikaanse beurs. Ze richtten zich op de periode 2002 tot en met 2013. Om de mate van optimisme en pessimisme van bestuurders te bepalen, keken ze naar transcripties van conference calls en bepaalden wat de verhouding is tussen de positieve en negatieve woorden die de bestuurders daarin gebruikten.

“Optimisme gaat over de positieve uitkomstverwachtingen, terwijl pessimisme wijst op een neiging om mogelijke tegenvallers te benadrukken of de slechtst mogelijke uitkomst te verwachten”, lichten de economen toe waarom ze deze aanpak kozen. Dat al meteen bleek dat CFO’s aanzienlijk meer negatieve woorden gebruiken dan CEO’s, bevestigde het onderliggende idee.

Relatief optimisme CEO en CFO

Vervolgens telden ze de scores van de CEO en CFO bij elkaar op om te komen tot een maatstaf die ze ‘relatief optimisme’ noemen. De economen keken hierna hoe deze maatstaf zich verhoudt tot de overname-activiteit en de resultaten van de bedrijven.

Meer optimisme, meer overnames, slechtere resultaten

Uit deze analyse blijkt dat als het ‘relatief optimisme’ van de twee topbestuurders hoog is, bedrijven meer overnames doen en het rendement op het vermogen zakt. Tegelijkertijd doen bedrijven waar het relatief optimisme van de CEO en CFO kleiner is, minder overnames en zijn de rendementen aanzienlijk hoger. In situaties waarin bedrijven even veel overnames doen, maar het koppel pessimistischer is, zijn de resultaten ook beter.

“Dit wijst op een optimale combinatie van een optimistische CEO met een flinke risicobereidheid en een pessimistische CFO die voldoende conservatief en voorzichtig is om hem of haar te wijzen op de mogelijke valkuilen. Andere combinaties die we hebben gezien leiden over het algemeen tot slechtere uitkomsten”, concluderen de economen.

Topteam heeft mensen die passen bij hun

Chen en Shi stellen dat het onderzoek de noodzaak laat zien dat leiderschapsteam divers zijn samengesteld en er mensen met verschillende talenten in zitten. “In het geval van de CFO, is dat pessimisme of voorzichtigheid. COO’s moeten de neiging hebben om gericht te zijn op details. Om een topteam samen te stellen, moet je mensen aannemen wiens persoonlijkheid past bij de rol die ze gaan vervullen.”