Palmolieplantages Indonesië kampen met droogte en verouderde bomen.

Slechtere oogsten zullen prijs palmolie opdrijven.

Palmolieplantages in Indonesië hebben dit jaar veel last van droogte en verouderde bomen. Daardoor valt de palmolieoogst waarschijnlijk tegen. Indonesië is ’s werelds grootste producent van de belangrijke, maar omstreden grondstof voor zeep, broodbeleg en snacks.

Volgens prognoses van de Indonesian Palm Oil Association en de Indonesian Palm Oil Board blijft de productie dit jaar naar verwachting gelijk of daalt deze zelfs 5 procent ten opzichte van 2023. Dit beperkt waarschijnlijk het wereldwijde aanbod, waardoor de prijzen naar verwachting hoog blijven. Dat kan voor de consument doorwerken in de prijs van tal van producten, ook in Nederland.

Ongeveer een derde van de belangrijkste palmolieteeltgebieden van Indonesië heeft in juli minder regenval dan normaal gehad, waaronder Sumatra en delen van Kalimantan. Verouderde plantages blijven daarnaast een hardnekkig probleem. Veel kleine boeren in het land werken met bomen die ouder zijn dan 25 jaar en die leveren minder palmolie. Volgens de branche is het belangrijk dat ze jongere bomen bijplanten.

Palmolie wordt gebruikt in een enorme variëteit aan producten, van margarine tot koekjes en van shampoo tot ijsjes. Het gebruik van palmolie is omstreden. Er wordt vaak regenwoud platgebrand om ruimte te maken voor palmolieplantages. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn daarom al lang erg kritisch. Ze willen ook dat westerse bedrijven niet meer in palmolieproductie investeren.

Gerelateerde artikelen