Paolo Fulghieri (Amsterdam Institute of Finance): “Private equity is de laatste jaren goedkoper en concurrerender geworden dan de beurs.”

Paolo Fulghieri AIF
Hoge waarderingen aandelen verleiden investeerders nog niet tot IPO’s.
Aandelenmarkten hebben de afgelopen jaren een flinke rit gemaakt. Tegelijkertijd was de stroom nieuwe beursnoteringen mager. Private equity is de laatste jaren goedkoper en concurrerender geworden dan de beurs. Maar meestal is er één grote beursgang nodig om de markt weer op gang te brengen, stelt Paolo Fulghieri, de Macon G. Patton Distinguished Professor of Finance aan de Kenan-Flagler Business School van de University of North Carolina. Professor Fulghieri doceert tevens het programma Initial Public Offerings aan het Amsterdam Institute of Finance.

“Een mislukte beursgang kan zeer schadelijk zijn voor een bedrijf en de investeerders. Zij leggen alles op tafel en iedereen kan daar dan van vinden wat die wil.”

Verhitte markten en bekoelde markten
“De IPO-markt is cyclisch. Verhitte markten, gekenmerkt door zeer hoge volumes in het aantal beursgangen, hoge waarderingen en sterke koersontwikkelingen op de eerste dag, worden afgewisseld door bekoelde markten, waarin de volumes dramatisch dalen”, aldus Paolo Fulghieri.

De afgelopen jaren blies er een koude wind door de markt. Na een sterke start in 2020 ging de markt door de coronacrisis op slot. Hoewel de S&P 500 sinds het dieptepunt in maart 2020 meer dan 150 procent is gestegen, is de IPO-markt achtergebleven door een beperkte vraag van investeerders en een beperkt aanbod van bedrijven die naar de beurs wilden.

Om hier verandering in te brengen is er één grote, succesvolle beursgang nodig, denkt Fulghieri. Meestal gaat het om een beursgang door een bedrijf uit de technologiesector, bijvoorbeeld een bedrijf actief in AI, kunstmatige intelligentie. “Dat zou aan alle voorwaarden voldoen: van een hoge omzetgroei en een hoog groeipotentieel tot een behoefte aan kapitaal. Biotech is een andere sector waar het vandaan kan komen. Er zit altijd veel groeipotentieel in de biomedische wetenschappen.”

“Private equity is de laatste jaren goedkoper en concurrerender geworden dan de beurs. Als gevolg daarvan zijn de relatieve prijzen tussen private equity en de aandelenmarkt verschoven ten gunste van de eerste.”

Stuwmeer van bedrijven
Als het tij eenmaal keert, kan de markt snel flink aantrekken. De afgelopen jaren is er namelijk een groot stuwmeer ontstaan van bedrijven die door hun private equity- of venture capitalinvesteerders zijn achtergehouden van de beurs.

Fulghieri: “Dat soort fondsen zitten vol met volwassen bedrijven die klaar zijn om naar de beurs te gaan. Wereldwijd zitten zij op meer dan 28.000 bedrijven, die samen een totale waarde van meer dan drie biljoen dollar vertegenwoordigen.”

In a blend of lectures, case analysis, and practical exercises you experience an in-depth analysis of the inner workings of the market for Initial Public Offerings. Join the challenging 2-day Initial Public Offerings program by Professor Paolo Fulghieri.

Hierachter zit een fundamentele verschuiving naar privaat kapitaal als de vorm van financiering waaraan jonge, groeiende bedrijven de voorkeur geven. “Private equity is de laatste jaren goedkoper en concurrerender geworden dan de beurs. Als gevolg daarvan zijn de relatieve prijzen tussen private equity en de aandelenmarkt verschoven ten gunste van de eerste. Wat dit nog heeft versterkt, is dat de aandelenmarkt duurder is geworden als gevolg van meer regelgeving.”

“In China zien we een groot probleem met de vastgoedmarkt dat moet worden opgelost. Dit kan een risicofactor worden voor de rest van de wereld.”

Hoge waarderingen

Hoge waarderingen voor aandelen konden investeerders tot nu toe niet verleiden om bedrijven naar de beurs te brengen. Vanuit hun perspectief zijn de prijzen namelijk nog te laag, voegt Fulghieri toe.

“Op basis van eerdere financieringsrondes staan veel bedrijven tegen een zeer hoge waardering in de boeken. Dat is een gevolg van de lage leenkosten die we eerder hebben gehad, de lage rente. Als je naar de beurs gaat, zul je dat dus moeten doen tegen een waardering die lager is dan bij eerdere financieringsrondes. Naar de beurs gaan tegen een prijs die lager is dan de prijs in de boeken, kan alleen wel een zeer schadelijk effect hebben op de waardering van de rest van de portefeuille.”

Daar komt bij dat het starten van een verkoopproces risicovol is, zeker in een zwakke IPO-markt. “Een mislukte beursgang kan zeer schadelijk zijn voor een bedrijf en de investeerders. Zij leggen alles op tafel en iedereen kan daar dan van vinden wat die wil. Als de uitkomst negatief uitvalt, kan het jaren duren om daarvan te herstellen. Sterker nog, heel vaak worden bedrijven waarvan de beursgang mislukte, onderhands verkocht. Ze worden het doelwit van een overname en daarbij wordt meestal geen hoge prijs betaald.”

Tekenen van herstel
Fulghieri ziet dat de IPO-markt in 2024 de eerste tekenen van herstel vertoont. Hij waarschuwt wel dat die opleving onevenwichtig verloopt. Niet alle regio’s doen het even goed. “In de eerste drie kwartalen hadden we in Noord-Amerika op jaarbasis een stijging van 24 procent in het aantal beursgangen en een stijging van 37 procent in de opbrengst. In Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India zagen we een toename van 36 procent in volume en 45 procent in opbrengsten. Tegelijkertijd hadden we in Azië-Pacific, dat wordt gedomineerd door China, een daling van 43 procent in volume en 67 procent in opbrengsten.”

Vooral wat er in China gebeurt zal belangrijk zijn, concludeert hij terwijl hij vooruit kijkt. “De Chinese regering heeft een programma van een biljoen dollar gelanceerd om de economie nieuw leven in te blazen. We moeten afwachten hoe dat uitpakt. In China zien we een groot probleem met de vastgoedmarkt dat moet worden opgelost. Dat kan een risicofactor worden voor de rest van de wereld.”

Amsterdam Institute of Finance is kennispartner van de CFO Community

Professor Paolo Fulghieri doceert de programma’s Initial Public OfferingsProject Finance and PPPs, en Energy Transition Finance aan het Amsterdam Institute of Finance. Lees meer en reserveer uw plek hier.

In a blend of lectures, case analysis, and practical exercises you experience an in-depth analysis of the inner workings of the market for Initial Public Offerings. Join the challenging 2-day Initial Public Offerings program by Professor Paolo Fulghieri.

Gerelateerde artikelen