Pauzeren groeifonds kan economie 75 miljard kosten
Rabobank becijferende begin van dit jaar de economische impact van het groeifonds. Voor elke geïnvesteerde euro aan belastinggeld, levert de investering op de lange termijn 5,80 euro op. Dat betekent dat het groeifonds tot 2040 een waarde vertegenwoordigt van 75 miljard euro. Pauzeren van het fonds kost de Nederlandse economie dan ook veel geld, zo stelt Nancy Kabalt-Groot (Windkracht 5).
Groeifondsen zijn belangrijk voor de toekomstige welvaart van Nederland. Neem een bedrijf als Concordia Damen dat nu gebruik maakt van het fonds. Het bouwt een duurzaam binnenvaartschip met meer dan twintig partijen in een consortium van mkb, onderwijsinstellingen en kennisinstituten als TNO. Dat type innovaties zijn belangrijk voor de toekomst van Nederland.
Beschadiging investeringsklimaat
Het pauzeren van het groeifonds beschadigt het toch al veel besproken investeringsklimaat in Nederland. Terwijl Nederland de deur dicht doet, investeert de Franse overheid bijvoorbeeld 10 miljoen euro in het Nederlandse Thorizon, dat slimme technologie ontwikkelt op het vlak van kernenergie en nu dus naar Frankrijk vertrekt. Daarnaast zijn veel bedrijven al maanden in voorbereiding voor de aanvraag.
"Graaiffonds"
Logisch dat er kritiek is op het fonds, want het staat inmiddels ook bekend als ‘graaiffonds’. Recent werd nog het handhaven van de korting op benzine en dieselaccijnzen hiermee gedekt. Een bot mes dat lelijke wonden aan twee kanten maakt. Een verhoging van een fossiele subsidie is in deze tijd een bizarre keuze. Het spekt de zakken van fossiele (rijkere) veelrijders.
Verbeteren
Maar verbeteren is een veel betere optie dan pauzeren. De exacte impact van de pauze is nog onduidelijk, maar dat er grote schade is voor ondernemend Nederland is evident.