Pensioenfonds PFZW eist klimaatplan van olie- en gasbedrijven

Pensioenfonds voor de zorgsector PFZW wil dat olie- en gasbedrijven aantonen dat ze kilmaatdoelen nastreven. 

PFZW is niet van plan te stoppen met investeringen in bedrijven die in fossiele brandstoffen zitten, zoals olie- en gasbedrijven. Wel moeten dergelijke bedrijven aantonen dat ze "een overtuigende en verifieerbare energietransitie hebben ingezet" die in lijn is met de klimaatdoelen van Parijs, stelt het pensioenfonds.

Voorzitter Joanne Kellerman geeft aan dat PFZW als "betrokken en kritisch aandeelhouder" mee wil denken met bedrijven die zich aan de klimaatdoelen willen houden. Door de mogelijke desinvestering nu al aan te kondigen hebben bedrijven twee jaar de tijd om hun bedrijfsmodel aan te passen.

Tegelijkertijd moet PFZW zorgen dat haar beleggingen een zo goed mogelijk rendement halen. "Het bestuur van PFZW voelt een grote verantwoordelijkheid om de pensioenpremie van onze drie miljoen deelnemers zo in te zetten dat hun geld goed rendeert en concreet bijdraagt aan een leefbare wereld", stelt Kellerman.

Met de stap kiest PFZW duidelijk een andere route dan bijvoorbeeld ambtenarenpensioenfonds ABP en metaalfonds PME die vorig jaar na druk van deelnemers besloten niet meer in fossiele industrieën te beleggen. Toen gaf PFZW ook al aan meer te zien in een dialoog die het fonds als aandeelhouder met bedrijven kan hebben. Daar is nu dus een concrete voorwaarde aan verbonden.

Greenpeace en Fossielvrij NL vinden het een teleurstelling dat het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) niet direct stopt met investeringen in fossiele energie. Het fonds zegt dat olie- en gasbedrijven twee jaar de tijd krijgen om een klimaatplan op te stellen in lijn met de klimaatdoelen. Nog tot 2024 blijven beleggen in fossiele brandstoffen is te lang, vindt Andy Palmen, directeur van Greenpeace. "We kunnen niet blijven treuzelen."

De directeur benadrukt dat het Klimaatakkoord in Parijs al in 2015 is vastgesteld en gesprekken voor verduurzaming van olie- en gasbedrijven dus al gevoerd zijn. "Echte klimaatactie betekent dat PFZW nog dit jaar stopt met beleggen in fossiele bedrijven. Niet pappen en nathouden, dat is niet genoeg om een crisis te stoppen", aldus Palmen.

Volgens Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL, houdt PZFW "zichzelf voor de gek". "Al decennialang kiezen fossiele bedrijven voor vertraging, misleiding en uitstel, en PFZW geeft ze met deze nieuwe strategie volop ruimte hiervoor." Ze vindt dat het fonds nu in actie moet komen en een grens moet trekken. "Als een fossiel bedrijf nieuwe fossiele projecten start – en dat doen ze allemaal – moet het nu worden uitgesloten."

Van dinsdag tot en met vrijdag deze week staan er actievoerders in Zeist bij PFZW. Maatschappelijke organisaties vinden dat het pensioenfonds moet stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen.