Pensioenfondsen: moeite om Russisch bezit te lozen

Het is gissen naar de waarde, nu er amper nog kopers te vinden zijn.

Het pensioenfonds voor zorgmedewerkers PFZW wil al zijn Russische beleggingen verkopen. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van andere grote fondsen zoals ABP, PME en BpfBOUW, die hebben aangekondigd alle Russische aandelen en obligaties van de hand te doen.

ABP heeft ongeveer 520 miljoen euro aan beleggingen in Russische bedrijven. Dat is minder dan 0,1 procent van de waarde van alle beleggingen van het pensioenfonds. Het wordt nog wel lastig die stukken te verkopen, want Russische beurzen accepteren geen verkooporders van buitenlandse beleggers meer.

Het pensioenfonds had de voorbije jaren al veel beleggingen in Rusland verkocht. Zo steekt het fonds al een tijdlang geen geld meer in staatsobligaties van het land. ABP verkocht ook veel aandelen in Russische gas- en oliebedrijven om zijn portefeuille te vergroenen.

BpfBOUW heeft ongeveer 58 miljoen euro aan beleggingen in Rusland, zo'n 0,07 procent van de totale waarde van alle beleggingen van het fonds.

Russische aandelen en obligaties goed voor 0,3 % pensioenvermogen  
De Nederlandsche Bank meldde eerder dat Nederlandse pensioenfondsen ongeveer 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties bezitten, ongeveer 0,3 procent van het totale pensioenvermogen.

PFZW heeft beleggingen in Rusland die vlak voor de inval in Oekraïne zo'n 1,2 miljard euro waard waren. Dat was op dat moment 0,4 procent van de waarde van alle beleggingen van het zorgfonds.

"Maar naar de huidige waarde is het gissen", legt een woordvoerder uit. Russische beurzen blijven gesloten waardoor het moeilijk is om een actuele prijs vast te stellen voor obligaties of aandelen uit dat land. Omdat het op dit moment vrijwel onmogelijk is de Russische beleggingen te verkopen, zet PFZW deze stukken nu apart.

PFZW heeft onder andere nog Russische staatsobligaties die voor het begin van de oorlog in Oekraïne 680 miljoen euro waard waren. Het grootste Nederlandse pensioenfonds, onderwijs- en ambtenarenfonds ABP, had die al jaren geleden op de eigen uitsluitingslijst gezet vanwege een wapenembargo tegen Rusland van de Europese Unie.

"PFZW heeft indertijd doorbelegd. De EU was partij in het conflict en we wilden afwachten of onderhandelingen voor een oplossing zouden zorgen", verklaart de woordvoerder. "Het is nu overduidelijk dat dit niet is gelukt."

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen