Personeel iets minder schaars geworden, ziet UWV

Arbeidsmarkt van 'zeer krap', naar 'krap'.

Het is voor werkgevers iets minder moeilijk geworden om geschikt personeel te vinden, berekende UWV. Maar de arbeidsmarkt bleef aan het einde van vorig jaar nog altijd krap, voegt de uitkeringsinstantie daaraan toe.

Voorzichtigheid aannemen personeel

De verhouding tussen openstaande vacatures en werklozen bepaalt de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens UWV zochten werkgevers aan het einde van vorig jaar minder nieuw personeel, vooral in de industrie, horeca en cultuursector. Daarnaast steeg het aantal mensen dat relatief kortgeleden een werkloosheidsuitkering had aangevraagd.

Dit had te maken met de lichte krimp van de Nederlandse economie. Ook hebben ondernemers last van kostenstijgingen, waardoor ze voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van nieuw personeel.

Van "zeer krap" naar "krap"

Door die ontwikkeling spreekt UWV niet meer van een arbeidsmarkt die "zeer krap" is, maar gewoon "krap". De organisatie verwacht dat het de komende tijd voor werkgevers moeilijk blijft om personeel te vinden. "Er zijn veel inspanningen nodig van bedrijven en organisaties om het talent binnen te halen en te behouden. Creativiteit in het anders kijken naar talent is belangrijk", schrijft UWV. (ANP)

Gerelateerde artikelen