Profiteren van liquide financieringsmarkten

Speculaties over wat de rente gaat doen zijn niet van de lucht. Naar verwachting beslist de Europese Centrale Bank van Mario Draghi op korte termijn over de afbouw van het ECB-opkoopprogramma en over de rente.

Door Rafael Gomez Nunez

Uit berichten van ECB-watchers sijpelt door dat er verwachtingen zijn over een renteverhoging. Maar grote stappen zijn nog niet te verwachten. Die zouden een schok teweeg brengen, die voor de voorzichtig bloeiende Europese economie als een te harde klap komt. 

En dus blijft de rente voorlopig historisch laag en zal de financieringsmarkt nog steeds veel liquiditeit kennen. Daarbij komt dat er steeds meer alternatieve financieringsvormen opkomen en verschillende schuldenmarkten in zwang zijn. De CFO heeft wat te kiezen. Corporates hebben een kans om van de toegenomen concurrentie op de financieringsmarkt en de lage rente te profiteren.

Scherpe pricing

Met al deze liquiditeit uit verschillende markten zijn we, zo lijkt het, op het niveau van vlak voor de crisis. Ook toen waren er veel aanbieders en een scherpe pricing van financiering tegen losse condities. In die tijd bekleedde ik diverse posities in de financiering van corporates en van leveraged buy outs, bij ABN AMRO. We zagen de concurrentie toenemen en signaleerden dat de CFO meer te kiezen had. Wij gebruikten dit bij het structureren van deals. We hadden zo de mogelijkheid om de marktrisico’s te beperken en te spreiden over diverse financieringsbronnen of consortia.

Tijdens de crisis ging in veel van die markten de deur op slot. Maar nu zien we weer dat er zeer veel geld beschikbaar is, op zoek naar yield. En gebleven is dat de CFO wat te kiezen heeft. Dit was een belangrijke reden voor mij om van de bank de overstap te maken naar Nielen Schuman. Passende financieringsconstructies adviseren en opzetten, kan alleen door diepgaande kennis op te bouwen van de financieringsmarkt. En daar onafhankelijk over te adviseren.

Niet uit beeld

Laat me duidelijk zijn: de bancaire financiering is zeker niet uit beeld en blijft een belangrijke rol vervullen. Maar met meer alternatieven dan ooit, doet de CFO er goed aan zijn financieringspositie tegen het licht te houden. Past deze bij de strategie die het bedrijf voor ogen staat? En: is dat over drie tot zes jaar nog het geval? Zal uw bedrijf in drie jaar tijd in omvang verdubbelen of jaarlijks met 2 procent groeien ongeacht het economische klimaat. Voor elk van deze extremen bestaat een financieringsvorm die beter past. Kortom: wie zijn strategie duidelijk heeft, kan weloverwogen de vele opties overzien die de financieringsmarkt biedt. Als CFO heeft u keuze genoeg. Maar kies wel die financieringsmiddelen die het beste bij u en uw situatie passen. Als het kan, moet het passen als een handschoen.

Rafael Gomez Nunez is partner bij Nielen Schuman