Psychische nood bij Nederlandse werknemers neemt toe

verzuim stress
Kwart beroepsbevolking geeft aan tegen een burn-out aan te zitten.

Steeds meer Nederlanders worstelen met het combineren van hun werk en privéleven. Bijna de helft van de werkenden zit geregeld in de knel, blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van vakbond CNV. Liefst een kwart geeft aan hierdoor tegen een burn-out aan te zitten.

CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de uitkomsten van het onderzoek “schrikbarend”. “De nood blijkt nog hoger te zijn dan we dachten. Mensen hebben het gevoel dat ze voortdurend met een balanceer-act bezig zijn. Intussen merken ze dat de werkdruk nog altijd toeneemt. 64 procent zegt dat die nu nog hoger ligt dan vorig jaar.”

De vakbond ondervroeg bijna 2600 leden. Iets meer dan de helft van hen vindt de psychische belasting die hun baan veroorzaakt hoog. Een op de drie zegt daardoor ook klachten te hebben. “Je zou denken dat de druk iets van de ketel is doordat onze economie minder draait”, zegt Fortuin. “Maar het tegendeel is het geval. Bedrijven zijn huiverig om meer mensen in dienst te nemen. Ze maken ook eerder een pas op de plaats bij het inhuren van uitzendkrachten. Dat merken onze leden op de werkvloer.”

Lees ook op CFO.nl: Maudie Derks (CEO van Acture): “Per dag kost een ziekmelding 260 tot 300 euro. Jaarlijks gaat het in totaal om zo’n 18 miljard euro.”

Generatieve AI betekent een cruciaal keerpunt voor CFO’s. Het kan veel taken automatiseren, waardoor er meer tijd is voor strategische beslissingen. Maar hoe ver zijn we écht met AI in finance? En hoe ver ben jij met jouw AI-implementatie? In de CFO Studio hadden we een eerlijk gesprek met Gert-Jan Strik RC (CFO van ANP), Martijn ten Kate (expert Business Finance Automation bij Billtrust) en Greyt Managing Partner Richard Veffer. Ze bespraken de kansen, risico’s en gaven praktische tips voor CFO’s om mee aan de slag te gaan.

Gerelateerde artikelen