Public Finance Award 2009 gaat naar Evelyn Lindeman (Gemeente Amsterdam)

Tijdens het 4e Jaarcongres Public Finance in Utrecht is de Public Finance Award uitgereikt aan Evelyn Lindeman, Directeur Concern Financiën bij de Gemeente Amsterdam. Ze kreeg de award toegekend voor haar geleverde prestaties op de gebieden transparantie en toezicht, riskmanagement, resultatensturing en vernieuwingstrajecten binnen een publieke organisatie.

Lindeman is een van de CFO’s die tijdig en samen met haar collega-directeuren scenario’s heeft voorbereid en de nodige financiële voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de crisis door te komen. Ook heeft ze de recessie aangegrepen om adequaat risicomanagement beter in haar organisatie te verankeren. Resultatensturing heeft ze in 2008 reeds ingevoerd, waardoor de Gemeente Amsterdam veel transparanter is geworden. Dit komt in de huidige turbulente tijden goed van pas.

De interviews die de acht genomineerden onlangs gaven aan Financieel-Management wogen voor 50 procent mee in de score ter bepaling van de winnaar van de Public Finance Award. De andere 50 procent van de beoordeling vond plaats aan de hand van de deelname van de genomineerden aan een rondetafelbijeenkomst. Deze bijeenkomst vond plaats tijdens het 4e Jaarcongres Public Finance op 15 oktober in de jaarbeurs in Utrecht. Evelyn Lindeman wist de jury te overtuigen en behaalde uiteindelijk de hoogste score.

Ten overstaan van circa 250 financiële eindbeslissers in de publieke sector kreeg de trotse Lindeman de award overhandigd door juryvoorzitter Tom Groot (hoogleraar Management Accounting aan de Vrije Universiteit Amsterdam). Behalve Groot werd de jury gevormd door Fred Vlotman (hoogleraar Management Accounting aan de Universiteit van Tilburg), Peter Ploegsma (directeur FEZ bij het UWV) en Monique Harmsen (hoofdredacteur CFO Magazine).

Lindeman zei blij verrast te zijn met de overwinning vanwege de sterke concurrentie. Ze gaf verder aan het proces, met name de daverende discussie die in de middag plaatsvond, een zeer leuke ervaring te hebben gevonden. Op de vraag wat ze met de award ging doen, antwoordde Lindeman dat ze deze een mooie plek ging geven op de directie. Het winnen van de award is een teamprestatie, zei ze, waar behalve Concern Financiën ook de directie en andere stafdiensten een belangrijke bijdrage aan hebben geleverd.

De runner-up voor de award was Edwin Maalderink van het UMC St Radbout. De jury prees Maalderink als buitengewoon innovatief financieel bestuurder. Achter de vele enorme veranderingstrajecten die bij het St Radboud zijn doorgevoerd was de financiële functie de drijvende kracht. Maalderink heeft hier op een bijzonder effectieve manier invulling aan gegeven, waarbij hij ook vaak buiten zijn financiële rol is gestapt.

Gerard Boot, Directeur Financiën van de Gemeente Den Haag was in 2006 de winnaar van de Public Finance Award. In 2007 ging Arnold Pureveen, CFO van woningbouwcorporatie De Alliantie naar huis met de felbegeerde award en in 2008 werd de award uitgereikt aan Peter Ploegsma, directeur FEZ bij het UWV en dit jaar lid van de jury.