QE versterkt toegang tot aandelenmarkt

Voor het eerst sinds januari 2008 handelde de AEX boven de 500 afgelopen vrijdag. Dit was in navolging van record standen op eerst Amerikaanse en daarna Europese beurzen en daarmee lijkt het quantitative easing (QE) beleid van de centrale banken in ieder geval op de aandelenmarkten haar vruchten af te werpen. Is daarmee de toegang tot de aandelenmarkten voor alle bedrijven ook geholpen?

Door Willem-Jan Meijer

Op het eerste gezicht lijkt dit zeker het geval. In lijn met de stijgende koersen is ook de activiteit op de aandelenmarkten toegenomen. Over 2014 was reeds sprake van een sterke stijging van emissie volumes in Europa – 19 procent toename ten opzichte van 2013 tot 214 miljard euro – en in 2015 groeit deze markt gestaag verder – 23 procent toename wereldwijd over de periode tot 12 maart ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Deze cijfers laten zien dat de bereidheid van beleggers om emissies te kopen sterk is toegenomen op basis van het economische vertrouwen en de bereidheid risico te lopen om benodigd rendement te behalen. Dit is in meer detail te zien in de markt van beursgangen, de zogenaamde Initial Public Offerings. De Europese markt voor beursintroducties nam over 2014 toe met maar liefst 87 procent tot 50 miljard euro.

Beursgang BolsDe toegang tot de aandelenmarkt staat dan ook wijd open en het goede nieuws is dat dit tevens geldt voor kleinere bedrijven. De recente beursgang van Bols aan Euronext Amsterdam is hiervan een goed Nederlands voorbeeld. Het aantal beursintroducties voor kleine bedrijven is sterk toegenomen over de afgelopen jaren tot 10 miljard euro vorig jaar – een stijging van ruim 80 procent ten opzichte van 2013.

Gezien bovenstaande en de omvangrijke pijplijn van opkomende beursintroducties, wordt de vraag positief beantwoord. De beurs is op dit moment aantrekkelijk voor bedrijven om kapitaal aan te trekken tegen goede voorwaarden. Tevens voor de verkoop van (delen van) bedrijven is de beurs een aantrekkelijk alternatief zoals de laatste jaren blijkt mede uit het aantal private equity verkopen. De aantrekkingskracht wordt verklaard door de toegenomen waarderingen die op de beurs betaald worden in de zoektocht naar rendement door beleggers.

Hiermee biedt de beurs zich nadrukkelijk aan als middel om een verscheidenheid aan doelen te realiseren. Toch blijft de beurs niet voor elk bedrijf. Ondanks kleinere transactie groottes en het succes van dergelijke kleinere fondsen, is de markt kapitalisatie voor kleine bedrijven die naar de beurs gaan over het algemeen groter dan 150 miljoen euro. Voor een brede toegang tot internationale beleggers in Londen zal de ondergrens vaak hoger liggen.

Vereisten beursgang overtrokkenDaarbij komen de vereisten die een beursnotering met zich meebrengt. De impact op een bedrijf van de formele vereisten wordt mijns inziens vaak overtrokken en het zijn dan ook met name de eisen die beleggers stellen op het vlak van voorspelbaarheid, rapportage en communicatie die niet onderschat dienen te worden. Hier verschilt een beursnotering wel degelijk van de alternatieven. Beleggers kijken in deze in eerste instantie naar de CFO en daarmee krijgt deze nadrukkelijk een sleutel in handen tot een aantrekkelijk financieringsinstrument of alternatief tot verkoop.

Willem-Jan Meijer is Managing Director, Head of Equity Capital Markets bij ING Commercial Banking. Hij blogt voor CFO.nl over equity capital markets. 

Gerelateerde artikelen