Rabobank verwacht antiwitwasbeleid eind 2024 op orde
Rabobank verwacht voor het einde van het jaar klaar te zijn met het nalopen van dossiers en het op orde brengen van zijn antiwitwasbeleid. Het blijft evenwel onduidelijk of het concern nog te maken krijgt met een forse boete om nalatigheden bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.
- Rabobank verwacht antiwitwasbeleid eind 2024 op orde te hebben.
- Onzeker of bank een forse boete krijgt voor nalatigheden.
- Investeringen in antiwitwasbeleid zorgen voor hoge kosten.
Investeringen en achterstanden
Rabobank heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen op te lossen. Veel medewerkers zijn aangenomen om klanten en transacties na te lopen. Eerder dit jaar meldde Het Financieele Dagblad dat de bank niettemin bleef kampen met achterstanden.
Topman Stefaan Decraene wil niet van achterstanden spreken. Hij zegt dat de bank een interne deadline op eind dit jaar heeft gezet en dat het concern “op schema” ligt om die te halen. De deadline die de bank heeft gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ligt volgens hem nog verder in de toekomst.
Mogelijke boete en kosten
Maar er kan nog een flinke straf volgen. De Nederlandse justitie wees Rabobank anderhalf jaar terug al als verdachte aan bij een onderzoek naar het tegengaan van witwassen. Dat onderzoek loopt nog. Volgens Decraene is nog geen voorziening genomen voor een mogelijke boete, omdat daarvan nog geen inschatting te maken zou zijn. Hij benadrukt dat de bank meewerkt aan het onderzoek.
Het op orde brengen van het beleid zorgt wel voor veel extra kosten. Ook dit jaar wordt hier veel geld in gestoken. Het voorbije halfjaar ging het om ongeveer een half miljard euro en er waren zo’n 8500 medewerkers mee bezig. De verwachting is dat de kosten op dit vlak en ook het aantal medewerkers dat hiermee aan de slag is, dit jaar hun hoogste punt hebben bereikt.
Vergelijking met branchegenoten
Branchegenoten ING en ABN AMRO zijn eerder al flink bestraft voor het overtreden van de antiwitwasregels. ING trof al in 2018 een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro wegens “ernstige nalatigheid”. ABN AMRO moest in 2021 bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen.