Ransomware moet hoog op agenda CFO
Cyberaanvallen komen steeds vaker in de vorm van ransomware. Recentelijk was Nederland weer in de ban van een nieuw gijzelvirus: GandCrab. Hierdoor konden duizenden Nederlanders niet meer bij hun belangrijke foto’s en documenten. Pas als de slachtoffers ruim duizend euro zouden betalen, kregen ze weer toegang tot hun computer.
Drie vragen aan Erik Vossers, technical consultant en coordinator Service Center bij ICreative. Hij legt uit waarom ransomware de bijzondere aandacht van CFO’s vraagt.
Waarom moet ransomware hoog op de agenda van de CFO?
“Finance bevat op afdelingsniveau een schat aan gevoelige gegevens. Dat maakt het aantrekkelijk voor cybercriminelen om ze te gebruiken voor een zogenoemd gijzelvirus. En hoe meer menselijke handelingen daar aan te pas komen, des te kwetsbaarder de organisatie is voor cybercriminaliteit.
“Het is echter de verantwoordelijkheid van een CFO om de risico’s en potentiele financiële impact van cybercriminaliteit in kaart brengen en ervoor te zorgen dat de juiste middelen worden toegewezen om incidenten te voorkomen en ermee om te gaan. Door de groei van ransomware betalen bedrijven een steeds hogere prijs voor cyberaanvallen."
Hoe hoog is de prijs van ransomware?
“De problemen ontstaan vaak als standaardafbeeldingen en bijlagen niet getoond kunnen worden of niet beschikbaar zijn. We krijgen deze meldingen op het ICreative Service Center binnen en direct worden de eerste kosten gemaakt: het uitzoekwerk. We onderzoeken de oorzaak en als blijkt dat de bestanden zijn versleuteld als gevolg van ransomware, dan gaat er ten eerste tijd in zitten om het probleem te isoleren en een oplossing te zoeken.
“In het geval van oudere virussen is er mogelijk een decriptiesleutel voorhanden. Zo niet, dan is de meest gangbare procedure dat we het gedane werk terughalen. IT zet dan de meest recent back-up terug, meestal die van de vorige dag.
“Veel bedrijven onderschatten wat een dag werk inhoudt: van het moment van de backup tot het moment van ontdekking van de ransomware. Wat je werkelijk hebt gedaan, welke data is gemuteerd en wat er voor nodig is om het werk terug te krijgen. De schade is vooral groot als er veel papieren facturen zijn gescand: vaak zijn die al weggewerkt of vernietigd. Je kan er uiteraard ook voor kiezen het losgeld te betalen, maar dan heb je natuurlijk geen garantie dat je de bestanden daadwerkelijk terugkrijgt."
Is cybercriminaliteit niet de verantwoordelijkheid van IT?
“Facturen die per email binnenkomen, zijn een makkelijke ingang voor een virus. Want wanneer een medewerker crediteurenbeheer één verkeerde factuur opent, kan de computer worden geïnfecteerd en daarmee het netwerk. Omdat nepfacturen er tegenwoordig bijzonder echt uitzien, is het openen van een geïnfecteerd bestand snel gebeurd. Technisch gezien is dit de verantwoordelijkheid van IT. Die moet zorgen voor een goede beveiliging, maar het is ook een kwestie van de juiste rechten toewijzen.
“Het komt vaak voor dat gebruikers meer rechten hebben tot bepaalde mappen en bestanden dan nodig is. Dit is vaak wanneer een afdeling als gebruikersgroep wordt gezien en ze allemaal dezelfde rechten hebben, terwijl misschien maar drie op de tien medewerkers de rechten nodig heeft.
“Wanneer gebruikers mutatierechten hebben, vormt dat automatisch een risico. Bij gebruik van cloudsoftware is het risico kleiner, omdat de afstand tot de database waarin alles staat opgeslagen groter is: er is geen directe koppeling anders dan via de zogeheten applicatielaag. Bovendien betekent outsourcen van werkzaamheden ook het outsourcen van risicomanagement.”
Erik Vossers, technical consultant en coordinator Service Center bij ICreative