Reeleezee maakt kredietrapportages inzichtelijk voor ondernemers

De grote banken verwachten tegenwoordig een digitale aanlevering van kredietrapportages die moeten voldoen aan Standard Business Reporting (SBR). Reeleezee, aanbieder van online administratieve en accountancytoepassingen, vereenvoudigt het goedkeuringsproces van kredietrapportages. Reeleezee maakt het nu mogelijk om voor vrijwel elk willekeurig pakket XBRL-code om te zetten naar leesbare informatie.

Ondernemers kunnen hierdoor gemakkelijker zelf kredietrapportages accorderen alvorens zij deze digitaal indienen bij de grote banken.  Drie grootbanken in Nederland, ING, ABN AMRO en Rabobank, gebruiken het zogeheten Bancaire Infrastructurele Voorzieningen (BIV) systeem, de Digipoort voor banken. Dit is een digitale communicatielijn die speciaal bestemd is om automatisch rapportages die zijn opgesteld op basis van de bankentaxonomie te ontvangen. Sinds 2014 werken deze banken hiermee en sindsdien voeren zij de druk op ondernemers en accountants op om de kredietrapportages digitaal in te dienen.

Reeleezee leest de eXtensible Business Reporting Language (XBRL), de open standaard die SBR gebruikt om financiële gegevens van deze pakketten uit te wisselen via het internet, en presenteert de rapportage in begrijpelijke taal aan de ondernemer. Reeleezee zet de XBRL-code dus om naar leesbare informatie. Deze informatie wordt opgeslagen en weergeven in gestructureerde secties, zoals een sectie activa en een winst- en verliesrekening. De boekhouder of accountant kan de kredietrapportages of -overzichten via de Reeleezee Portal delen met de ondernemer. Deze kan de kredietrapportage controleren en zijn akkoord geven via de Reeleezee-app. De accountant kan de geaccordeerde rapportage vervolgens met één druk op de knop, in XBRL, indienen bij de BIV-banken.

Wilko Stronks, CEO van Reeleezee: ‘Zowel de banken als leveranciers van accountancy software hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om het gehele aanleverproces van  kredietrapportages zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen. Hier hebben zowel ondernemers als accountants baat bij. Het scheelt hen tijd, rompslomp en het is accurater.’