Reorganisaties nemen toe ondanks krappe arbeidsmarkt: dit moeten CFO’s nu weten

Terwijl de werkloosheid in Nederland laag blijft, stijgt het aantal bedrijven dat collectief ontslag meldt. Volgens cijfers van het UWV zit de reorganisatiedruk weer flink in de lift. Voor CFO’s is dit hét moment om scherp te kijken naar de financiële buffers, personeelsplanning en reorganisatieplichtige situaties binnen de onderneming.
- 82 bedrijven meldden collectief ontslag in Q1 2025 – het hoogste aantal sinds 2020
- Volgens het UWV wordt de stijging vooral gedreven door kostendruk, digitalisering en herstructurering.
- Rob Witjes (UWV): “We zien drie kwartalen op rij meer reorganisaties… en dat raakt ook grote bedrijven.”
- CFO’s moeten scherp sturen op tijdige melding, juridische afhandeling en financiële dekking
- De arbeidsmarkt blijft krap, maar de spanning onder de oppervlakte groeit
Steeds meer collectieve ontslagen gemeld
Uit de arbeidsmarktrapportage van het UWV van juni 2025 blijkt dat het aantal collectieve ontslagmeldingen in het eerste kwartaal van dit jaar fors is gestegen. In totaal meldden 82 bedrijven een collectief ontslag, wat inhoudt dat zij voornemens zijn om meer dan 20 werknemers binnen drie maanden te ontslaan. Het ging hierbij om ruim 4.700 werknemers, tegenover 59 bedrijven en circa 4.500 werknemers in dezelfde periode een jaar eerder.
Volgens het UWV is dat het hoogste aantal sinds het vierde kwartaal van 2020. “We zien nu al drie kwartalen op rij meer reorganisaties dan het jaar ervoor”, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. “Opvallend is dat niet alleen kleine bedrijven, maar ook grote werkgevers reorganisaties melden.”
Lees ook op CFO.nl: Bernard van Oost (CFO van Aluchemie): “Er is een toekomst voor industrie in Europa, ook in Nederland.”
Wat betekent dit voor CFO’s?
De meldplicht collectief ontslag (WMCO) geldt wanneer een werkgever 20 of meer medewerkers binnen drie maanden in één werkgebied wil ontslaan. Dat betekent dat veel CFO’s nu te maken hebben met:
- Hogere juridische en fiscale risico’s bij reorganisaties
- Noodzaak tot tijdige melding bij UWV en overleg met vakbonden of OR
- Strakke afstemming van reorganisatieplannen op financiële projecties
In de industriesector en zakelijke dienstverlening – traditioneel conjunctuurgevoelige sectoren – zijn de meeste meldingen gedaan. Maar ook techbedrijven en retailketens met stevige kostenstructuren melden zich steeds vaker bij het UWV.
“De reorganisatiedrang lijkt ingegeven door een mix van kostenstijgingen, rente-impact en digitale herstructureringen”, stelt Witjes. “We zien dat bedrijven opnieuw hun personeelsbestand herijken, vaak met het oog op automatisering.”
Krappe arbeidsmarkt verhult spanning onder de oppervlakte
Hoewel het aantal vacatures hoog blijft, zet deze groei van reorganisaties de arbeidsmarkt wel degelijk onder druk. Het UWV benadrukt dat veel ontslagen worden gecompenseerd door nieuw werk elders, maar dat dit lang niet altijd aansluit op het profiel van de ontslagen medewerkers.
“Er zijn banen, maar niet altijd op de juiste plek”, aldus Witjes. “Voor bedrijven betekent dit dat reorganiseren niet altijd automatisch tot besparingen leidt. Herverdeling van personeel vraagt investering.”
Voor CFO’s in transitievolle sectoren – zoals maakindustrie, logistiek, retail en chemie – is het dus zaak om de impact van personeelsingrepen niet alleen financieel, maar ook strategisch te beoordelen. De kosten van een collectief ontslag kunnen oplopen, niet alleen juridisch maar ook in termen van reputatie en operationele verstoring.
Lees ook op CFO.nl: Chemiebedrijf Westlake sluit fabrieken in Pernis, 230 banen weg
De wereld verandert. Onvoorspelbaar. Complex. Vol risico’s én kansen. Juist nu vraagt leiderschap méér dan alleen cijfers. Het vraagt visie. Lef. Kompas. Tijdens 𝗘𝘅𝗽𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗲 𝗖𝗙𝗢 gaat een selecte groep CFO’s het avontuur aan door een landschap vol onzekerheid. Geen standaard conferentie, een dag vol reflectie, strategische verdieping en inspiratie.