Richard Leijnse (CFO VolkerWessels): “Wij zijn als sector interessant voor jong talent.”

VolkerWessels als avonturenboek voor de financial.

Bouwbedrijf VolkerWessels redt zich prima na de delisting in 2020. Het bedrijf is door de delisting minder zichtbaar, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. "Terwijl er vele mogelijkheden zijn om carrière te maken", zegt CFO Richard Leijnse.

"De familie Wessels heeft een langetermijnvisie, wat bijdraagt aan de rust en focus van het bedrijf", aldus de CFO. Het bedrijf streeft niet alleen naar waardecreatie voor de aandeelhouders, maar ook naar actief bijdragen aan een klimaatneutrale, circulaire en gezonde leefomgeving.

"VolkerWessels is goed gepositioneerd om te profiteren van allerlei ingrijpende ontwikkelingen. De energietransitie biedt enorme kansen. Er moeten woningen worden bijgebouwd of gemoderniseerd. Bruggen en sluizen moeten worden gerenoveerd. Telecommunicatie en energie blijven groeimarkten. En we verwachten dat allerlei toeleveringsketens zullen worden verkort, en dat het internationale karakter van logistieke activiteiten zullen worden teruggebracht – en in de landen waarin wij actief zijn, kunnen wij daar aan mee helpen. Onze 'fundamentals' zijn kortom goed."

Mooi resultaat
De eerste stappen die VolkerWessels in de luwte heeft gezet mogen er zijn. In het afgelopen jaar slaagde het concern erin een mooi resultaat neer te zetten, met een nettowinst van € 165 miljoen, Leijnse. "Mede dank aan mijn voorganger Jan van Rooijen." Die winst werd behaald ondanks een lichte daling van de omzet – 6,2 miljard euro over 2021. En ondanks aanhoudende problemen zoals corona, leveringsproblemen en de stiktstofproblematiek.

Dat het bedrijf betrekkelijk goed bestand is tegen dergelijke problemen is grotendeels te danken aan het internationale en diverse karakter van VolkerWessels, aldus Leijnse. Het bedrijf ontplooit allerlei activiteiten (ondergebracht in de divisies infrastructuur, bouw- en vastgoed, telecom en energie) en is behalve in Nederland (12.000 mensen) ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noord Amerika actief. Het diverse en internationale karakter van het bedrijf – dat 130 werkmaatschappijen telt, elk met een grote mate van zelfstandigheid – is een belangrijke motor achter de groei aangezien binnen die werkmaatschappijen volop ruimte is voor ondernemerschap. Tegelijkertijd draagt het diverse en internationale karakter bij tot stabiliteit, zegt Leijnse. "De oorlog in Oekraïne, de stikstof- en corona problematiek heeft de sector geraakt. Maar dat wordt gecompenseerd door de aanhoudende groei in het buitenland. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld minder te lijden dan landen in Europa onder de oorlog in de Oekraïne."

Liever divers
Al met al is het internationale en diverse karakter een belangrijke succesfactor, volgens Leijnse. Vanzelfsprekend is dat niet. In een heterogeen bedrijf als VolkerWessels worden zoveel sterk verschillende projecten uitgevoerd, dat het van bovenaf slechts in zeer beperkte mate aan te sturen is. "Dat is geen bezwaar, maar je moet dan wel zorgen dat je heel goede mensen op die projecten hebt zitten. En niet te veel zaken standaardiseren, maar veel overlaten aan die mensen. Wel moet je vanuit het hoofdkantoor dicht op de business zitten, om die collega’s te ondersteunen – zeker in een tijd als de huidige, waarin alle problemen vragen om slagvaardigheid. Het is onze ambitie om een goed renderende bouwer te blijven, rendement gaat boven volume en daarom is operational finance key."

Zelf is Leijnse het naar eigen zeggen gewend om dicht op de business te zitten, met veel aandacht voor de mensen in het bedrijf. "Ik ben sterk intern gericht", zegt hij. "Ik voel me ook thuis in de luwte van een niet-beursgenoteerde onderneming." Zijn benoeming tot CFO heeft ongetwijfeld te maken met de goede prestaties van de divisie Infrastructuur waar hij eerder werkte: na enkele moeilijke jaren (met tegenvallers bij de aanleg van de zeesluis bij IJmuiden) draait dit onderdeel weer beter. Maar zijn aandacht voor de business en voor de mensen die binnen het bedrijf werken speelt ook mee, denkt hij. "In elk geval zijn dat zaken waar het bedrijf op dit moment enorm behoefte aan heeft."

De arbeidsmarkt is op dit moment immers krap, en VolkerWessels heeft daar zoals zovele bedrijven last van.  Want dat is de keerzijde van een bestaan buiten de beurs: "Je bent je minder zichtbaar in allerlei markten, ook op de arbeidsmarkt. Bouwbedrijven als VolkerWessels zijn  zeker voor jonge mensen zeer aantrekkelijk. Je kunt een enorme impact maken door bij te dragen aan de verdere toename van duurzaam en circulair bouwen.  Voor digitaal onderlegde mensen is volop werk. Voordat gebouwen worden neergezet, moet er altijd eerst een virtueel ontwerp komen. Ook wordt er steeds meer 'prefab' gebouwd, en rukt 3D-printing op, dus de industriële automatisering wordt ook steeds belangrijker in de bouw. Onze sector is kortom zeer innovatief. En biedt onbeperkt werk – alleen is er schaarste aan mensen. Het makkelijke werk wordt door die industriële automatisering steeds verder weg geautomatiseerd. Maar de behoefte aan specialistische kennis neemt alleen maar toe."

Avonturenboek voor een financial
Ook de behoefte aan financiële medewerkers is groot. "Op dit moment moet je als bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor werknemers. Ze moeten vinden dat je hun verdient. Dit geldt ook voor financiële medewerkers. Wij besteden daarom ook veel aandacht aan de ontwikkeling van medewerkers. Dat is primair de verantwoordelijkheid van de lijnmanagers. Binnen de financiële kolom dus mijn verantwoordelijkheid en die van enkele naaste collega's." En aangezien VolkerWessels – zoals Leijnse het verwoordt – 'een onderneming is die uit vele kleine ondernemingen bestaat' – zijn er vele mogelijkheden om carrière te maken.

"Wij proberen jonge mensen de kans te bieden op verschillende posities ervaring op te doen, in verschillende werkmaatschappijen. Ook hier geldt dat de heterogeniteit van het bedrijf een voordeel is: dankzij de jobrotatie over de werkmaatschappijen heen kunnen mensen zich veel sterke ontwikkelen dan binnen een bedrijf met een beperkt aantal activiteiten. De variatie in werkzaamheden is ook voor financials enorm groot – een financieel avonturenboek. Wij geven financiële collega’s op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid en daardoor doen ze snel veel ervaring op.” Volgens Leijnse is dit wat hem heeft gebracht waar hij nu staat: “Kansen, ervaringen en ruimte om het verschil te maken. Dit wens ik iedere jonge financial toe. Veel ervaringen en avonturen en genieten van de reis niet alleen de eindbestemming.“

"Het maakt nogal wat uit voor de financiële aansturing of je in dienst bent van een werkmaatschappij die 30 grote projecten in portefeuille heeft of eentje met 4.000 kleinere projecten; het werk in een onderdeel waar het er vooral om gaat mensen aan te sturen is heel verschillend met dat in een centrale waarin asfalt wordt gedraaid. Aangezien we een ondernemend, sterk decentraal georganiseerd bedrijf zijn, krijgen financials bovendien heel veel ruimte om hun werk zelf invulling te geven. De administratieve activiteiten zijn gecentraliseerd, maar de business control vindt in de werkmaatschappijen plaats. Daar zijn dus volop mogelijkheden om als business partner deel uit te maken van een team van elkaar versterkende mensen die samen projecten op zich nemen. En omdat er weinig gestandaardiseerd is, kun je daar als financial sterk je stempel op zetten. Tot je weer een volgende stap maakt – en dan een volgende. Zodat je je steeds verder ontwikkelt tot een brede en breed inzetbare financiële expert."