Rijk presenteert plannen voor extra financieringsruimte MKB

Het kabinet heeft gisteren plannen gepresenteerd die ervoor moeten zorgen dat het midden en kleinbedrijf gemakkelijker aan financiering kan komen. Door een combinatie van verschillende maatregelen, ontstaat er uiteindelijk 2,5 miljard euro extra financieringsruimte voor het midden en kleinbedrijf.

Het MKB ondervindt al een tijdje hinder in het aantrekken van zowel eigen als vreemd vermogen. Dit stokt de ontwikkeling van de bedrijven en hindert dus de Nederlandse economie als geheel waardoor de overheid besloot maatregelen te nemen (zie bijgevoegde kamerbrief).  

Door een combinatie van verschillende maatregelen, ontstaat er uiteindelijk 2,5 miljard euro extra financieringsruimte voor het midden en kleinbedrijf.

Het overgrote deel van het fonds moet van banken en andere private geldschieters komen. Die hebben positief op de plannen gereageerd.   

Dutch Venture Initiative

In totaal steekt de overheid 155 miljoen in stimuleringsmaatregelen en er ligt 1 miljard klaar voor garantieregelingen. Het rijk stopt vooral meer geld  (100 miljoen extra) in het Dutch Venture Initiative (DVI). De Europese Inevsteringsbank doet daar nog eens 50 miljoen euro bij. Het DVI bestaat nog geen jaar, maar is een succes. Van de 150 miljoen euro die de overheid vorig jaar in het fonds stak, is nu nog maar 57 miljoen euro over. Het fonds stelt ondernemers met groeiplannen, maar te weinig eigen vermogen in staat om die groeiplannen te realiseren.

Gerelateerde artikelen