CEO of topondernemer: finance belangrijk voor performance

Topondernemers en top-CEO’s komen qua persoonlijkheid sterk overeen. Hoe goed de bedrijfsprestaties zijn hangt onder meer af van hun focus op finance.

Dit concludeert Robert van Zanten, CEO en oprichter van NCOI. Hij is onlangs gepromoveerd op een onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen top-CEO’s en topondernemers. Van Zanten hield voor dit onderzoek diepte-interviews en nam vragenlijsten af. Hij verzamelde zo informatie over onder meer persoonlijkheidskenmerken en leiderschapsstijl van meer dan honderd mensen aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Verschillen topondernemer en top-CEO

Uit het onderzoek blijkt dat er zeker verschillen zijn tussen topondernemers en top-CEO’s. Zo is de eerste groep meer gericht op technologische innovatie en marketing, terwijl de tweede groep zich meer richt op het managen van stakeholders. Ook zijn de leiderschapsvaardigheden van CEO’s vaak iets verder ontwikkeld. “Als je in een professionele context carrière hebt gemaakt heb je veel voorbeelden gehad waardoor je beter ontwikkelde leiderschapscapaciteiten hebt. Ondernemers zijn vaak jong begonnen en hebben zichzelf moeten ontwikkelen en zelf moeten leren.”

Overeenkomsten topondernemer en top-CEO

Dat zijn opvallende verschillen, maar er zijn juist ook veel overeenkomsten, benadrukt Van Zanten. “Naarmate je meer naar de absolute top gaat, blijkt dat er duidelijk overeenkomsten zijn wat betreft persoonskenmerken. Dan kun je denken aan prestatiedrang, zelfvertrouwen, hoeveel macht en invloed iemand wil hebben, maar ook risicobereidheid. Dat zijn allemaal psychologische aspecten die blijkbaar hetzelfde zijn als je CEO wil worden van Unilever of ING, als wanneer je een toponderneming wilt oprichten”, zegt Van Zanten.

Finance belangrijk voor zowel ondernemer als CEO

Tussen de twee groepen is weinig verschil in de mate waarin ze aandacht besteden aan finance, zegt Van Zanten. “Ik heb apart gekeken wat de focus op finance is in termen van de tijdsbesteding. Je zou misschien verwachten dat CEO’s meer gefocused zijn op finance, maar wat blijkt is dat beide groepen er ongeveer evenveel tijd en aandacht voor hebben. Alles wat met finance te maken heeft is wel heel belangrijk.”

Focus op finance leidt tot betere resultaten

Van Zanten keek ook in hoeverre aandacht voor finance van invloed is op de resultaten. Hij stelde vier leiderschapsprofielen en keek hoe die zich verhouden met de prestaties van ondernemingen. “Twee van de vier profielen hebben een sterkere focus op finance. Dat zijn ook de profielen die de hoogste prestaties halen. De aandacht voor finance die de leider van een bedrijf heeft, is dus een belangrijk aspect voor de prestaties.” Dat geldt voor zowel ondernemers als de CEO’s.

Wat betekent dat dan voor de CFO? Wat voor type leider kan die het beste mee werken? Daar heeft Van Zanten niet in detail naar gekeken, maar hij wijst er wel op dat het onderzoek het belang van de CFO nog eens laat zien. “Je kunt wel afleiden dat de rol van CFO heel belangrijk is omdat finance heel belangrijk is voor het succes van een organisatie”, concludeert hij.

Gerelateerde artikelen