‘Rulings leiden tot niet tot afspraken lagere belasting’

Nieuw plan om betaalde belastingen door multinationals openbaar te maken kan schadelijk zijn, vindt fiscalist Peter Kavelaars.

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten onderhandelen over nieuwe Europese regels die multinationals verplichten de betaalde belastingen in elke lidstaat openbaar te maken. In een interview met BNR Nieuwsradio vertelt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, dat hij niet positief kijkt naar de nieuwe plannen.

Schadelijk plan
Het openbaar maken van de belastinggegevens wordt ook wel ‘country-by-country reporting’ genoemd. Volgens velen is dit nodig omdat grote bedrijven te weinig belasting zouden betalen. Kavelaars vertelt dat het plan niet zinvol is en mogelijk zelfs schadelijk voor de bedrijven. “De informatie die de EU openbaar wil maken moet nu al verstrekt worden door bedrijven. Het is echter alleen zichtbaar voor de fiscus op dit moment.”

Niet noodzakelijk
Volgens Kavelaars zitten er een paar nadelen aan het plan. “De concurrentiepositie van bedrijven kan beschadigd worden. Je moet bedrijfsgegeven en -informatie verstrekken. Vanuit concurrentieoogpunt is dat minder wenselijk.” 

Daarnaast zegt Kavelaars dat het voorstel ook niet noodzakelijk is aangezien er al andere voorstellen liggen van de OECD en de EU. “Die werken toe naar een wereldwijde minimumbelasting. Dat betekent dat er overal voldoende belasting betaald wordt.”

Misverstand
Volgens Kavelaars bestaat er ook een misverstand over de zogenaamde 'rulings'. Dit zijn afspraken tussen bedrijven en de fiscus. De gedachte dat er door deze afspraken minder belasting zou worden betaald is niet juist. Het idee achter de rulings is dat ze zekerheid geven over situaties waarbij de fiscale wetgeving niet helemaal duidelijk is. Het leidt dus niet tot afspraken over het betalen van minder belasting dan verschuldigd zou zijn.

Gerelateerde artikelen