Shell: meer openheid naar investeerders en maatschappij

Shell vergroot transparantie richting investeerders met een extra handelsbericht over de productie. Volgende stap is meer openheid over belastingen.

Voortaan publiceert Shell rond het eind van elk kwartaal een update waarin het de verwachtingen die het eerder heeft afgegeven opfrist. Het gaat dan om de productie door de divisies ‘Integrated Gas’ en ‘Upstream’. Ook meldt het voor de divisie ‘Downstream’ de verwachting voor de hoeveelheid verhandelde olieproducten.

Voortdurende reis Shell transparantie vergroten

CFO Jessica Uhl liet weten dat het nieuwe rapportageproces een reactie is op verzoeken vanuit de investeerdersgemeenschap. “Dit is een volgende stap in Shell’s voortdurende reis om de rapportage te verbeteren en de transparantie te vergroten.” Een woordvoerder van het energieconcern voegde desgevraagd toe dat dat branchegenoten van Shell zoals Exxon, Total en Repsol, een vergelijkbaar proces hebben.

Shell voornemens meer inzage te geven in belastingen

Het concern blijft ondertussen kijken of het verdere verbeteringen kan doorvoeren op het gebied van rapportage en transparantie. “Als je breder kijkt op het gebied van transparantie, kun je bijvoorbeeld denken aan de ‘B Team responsible tax principles’, waaraan we ons begin 2018 verbonden hebben. We zijn dus voornemens meer inzage te geven in de belastingen die we in alle landen betalen, inclusief informatie over de activiteiten in die landen.”

Extra handelsbericht vrij uniek aan beurs

In de energiesector mag het gemeengoed zijn, maar een extra handelsbericht los van de cijfers is verder vrij uniek aan de Amsterdamse beurs. Ahold Delhaize heeft afgelopen jaren na afloop van het vierde kwartaal wél steeds een aparte update gegeven waarin het de omzetcijfers meldt. Het supermarktconcern heeft begin dit echter juist laten weten dat het daarmee stopt.

De update van de verwachtingen kunnen analisten van banken en andere financiële instellingen eventueel gebruiken om hun eigen ramingen bij te stellen. Deze ramingen verzamelt Shell vervolgens in aanloop naar de kwartaalcijfers om er een gemiddelde, de zogenaamde analistenconsensus, uit te halen. Hiervoor heeft Shell een strak proces. Er is een vaste periode waarin analisten hun ramingen kunnen insturen waarna het bedrijf de consensus publiceert in aanloop naar de kwartaalrapportage.

Vraag of meer transparantie Shell navolging krijgt

Met de nieuwe update bedient Shell dus analisten, aandeelhouders en andere investeerders. Met meer transparantie over waar en hoeveel belasting het betaalt zou het de maatschappij bedienen. De vraag is natuurlijk of het navolging zal vinden bij andere grote ondernemingen aan de Amsterdamse beurs.

Gerelateerde artikelen