Steeds grotere hinder door energietransitie

Klachten over zonnestroom terugleveren nemen toe.

Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten ondervinden steeds vaker hinder van de energietransitie. Zo waarschuwt netbeheerder Alliander dat het steeds vaker voorkomt dat consumenten hun opgewekte zonnestroom kortstondig niet kunnen terugleveren aan het stroomnet. Het aantal klachten hierover is in de eerste helft van dit jaar verdrievoudigd tot 3300, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De netbeheerder benadrukt dat het elektriciteitsnet in woonwijken op piekmomenten steeds meer tegen grenzen aanloopt.

Toenemende druk op elektriciteitsnet treft bedrijven en woningbouwprojecten

Bedrijven hebben al langer last van oplopende wachttijden voor een nieuwe of grotere aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook projectontwikkelaars die woningen willen bouwen en woningcorporaties die huizen willen verduurzamen ondervinden steeds meer de gevolgen van de drukte op het net. Alliander heeft in het eerste halfjaar de investeringen in de uitbreiding van het gas- en elektriciteitsnet verhoogd met 62 miljoen euro tot 641 miljoen euro. Ondanks deze inspanningen stelt Alliander-directeur Maarten Otto dat het voor zijn organisatie onmogelijk is om het tempo van de energietransitie bij te houden en dat het elektriciteitsnet in de woonwijken flink moet worden uitgebreid om alle nieuwe aansluitingen en verzoeken te kunnen realiseren. 

Nederlandse elektriciteitsnet kan overstap naar zonnepanelen niet aan

Netbeheerders waarschuwen al langer dat het elektriciteitsnet in Nederland de massale overstap naar zonnepanelen niet aankan. De energietransitie en de grotere vraag naar elektriciteit bij bedrijven, als gevolg van de omschakeling van gas naar stroom, zorgen ervoor dat het net in steeds meer gebieden in het land overbelast raakt.

Enexis rapporteert toename klachten consumenten

Ook Enexis, netbeheerder in Noord-Brabant, Limburg, Groningen, Drenthe en Overijssel, merkt een sterke toename van klachten van consumenten op het zogeheten laagspanningsnet. Het aantal klachten is verdriedubbeld, vooral in Groningen en Drenthe, en komt voornamelijk voor op dagen met veel zon. Bij de halfjaarcijfers meldde Enexis dat er afgelopen januari tot en met juni vijfhonderd storingen waren als gevolg van overbelasting. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 267 storingen in heel 2022. De huidige problemen zijn momenteel enigszins getemperd door het regenachtige weer van de afgelopen weken, waardoor er relatief weinig zonnestroom is opgewekt.

(ANP)

Gerelateerde artikelen