Steeds meer bedrijven in het nauw doen beroep op WHOA

September laatste maand voor speciale schuldenregeling.

Steeds meer bedrijven doen een beroep op de wet WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord)om aan een faillissement te ontkomen. Dat blijkt uit gegevens van de Raad voor de rechtspraak en van faillissementsadvocaten. De WHOA voorkomt dat schuldeisers een faillissement kunnen aanvragen. Naar verwachting zal het aantal zaken dit jaar ruimschoots verdubbelen.

Herstructureren schuldenlast

De WHOA stelt levensvatbare bedrijven in staat om een ondraaglijke schuldenlast te herstructureren voordat het tot een faillissement komt. Gaan schuldeisers die twee derde van de uitstaande schuld in handen hebben akkoord met de regeling, dan kan de rechter de resterende crediteuren dwingen mee te doen. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland kunnen bedrijven de terugbetaling aan hun schuldeisers prioriteren, in lijn met hun verdere bedrijfsvoering.

Regeling loopt af per oktober

Naar verwachting zal het aantal WHOA-zaken deze maand fors stijgen, per 1 oktober loopt namelijk een speciale coronaregeling van de Belastingdienst af. Biesheuvel hoopt op meer coulance van de Belastingdienst. Volgens de voorzitter werd aangenomen dat na corona het herstel zou intreden, maar in plaats daarvan kwamen de oorlog, de inflatie en de enorme stijging van de energieprijzen. "Het gaat vooral om de belastingschuld. Veel bedrijven hebben niet kunnen herstellen en zitten met lage marges, de schuldenberg is onvoldoende afgenomen."

Belastingschuld

Biesheuvel pleit er dan ook voor dat de Belastingdienst de bedrijven 7 tot 10 jaar de tijd geeft om hun schuld af te lossen. Ook wil de voorzitter dat de Belastingdienst genoegen neemt met dezelfde opbrengst als de andere schuldeisers – gewoonlijk eist de dienst het dubbele van wat andere crediteuren vragen. 'Hou je in', zegt Biesheuvel, dat vergroot de kans dat bedrijven erdoor komen. De voorzitter wijst erop dat een faillissement neerkomt op kapitaalvernietiging, gegeven de vele coronasteun die bedrijven al hebben genoten.

(Bron: BNR)

Gerelateerde artikelen