Sterkste krimp ooit in coronajaar 2020

De Nederlandse economie is in coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er met 3,8 procent sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

Dat de economische krimp in het coronajaar 2020 groter was dan tijdens de kredietcrisis in 2009 "hakt er stevig in", zegt minister Bas van 't Wout van Economische Zaken. "Het verbaast niet echt, maar het is wel slecht nieuws. Gelukkig is de economische krimp in Nederland beperkter dan die in andere landen", zegt de bewindsman. "Dit komt onder andere door ons omvangrijke steun- en herstelpakket." 

Ook het derde kwartaal dempte de krimp ietwat. De coronamaatregelen werden in die periode flink versoepeld, waardoor de economie in dat kwartaal enorm aantrok. "Daar klamp ik mij aan vast", zegt Van 't Wout.

Het loslaten van de coronaregels wanneer dit weer verantwoord is, zou volgens Van 't Wout ook het beste zijn voor de economie. "Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet wachten tot ondernemend Nederland weer vol aan de slag kan. Dan kan de economie herstellen en groeien." Maar heel optimistisch is de minister daar nog niet over. "Ik vrees dat dat nog wel even duurt."

Gerelateerde artikelen