Stijgende werkdruk ligt aan basis ziekteverzuim

Desondanks mijdt eenderde werknemers gesprek over stress.

Mentaal welzijn op de werkvloer is hot. Er is bijna geen onderneming of instelling meer die geen personeel tekort heeft. De stijgende werkdruk ligt mede aan de basis van het hoge ziekteverzuim en ook corona heeft bij sommige werknemers sporen achtergelaten. Toch gaat ruim een derde van de werknemers een gesprek over hun mentale gesteldheid uit de weg, schrijft het FD op basis van onderzoek door vacaturesite Indeed.

En dat terwijl een op de vijf werknemers kampt met mentale problemen en bijna de helft aangeeft die wel eens te hebben gehad, aldus Indeed, dat vijfhonderd werknemers, honderd leidinggevenden en honderd personeelsfunctionarissen ondervroeg.

Burn-out en depressie zijn de meest genoemde aandoeningen, de eerste vooral onder senior managers en de tweede vooral onder werknemers. Opvallend is ook dat 13 procent van de ondervraagden regelmatig tot heel vaak last heeft van het imposter syndrome, het gevoel dat ze hun professionele succes eigenlijk niet verdienen. Daardoor zijn ze ook voortdurend bang om te worden ontmaskerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen