Stoelendans in onrustig Bosal
Vernaus trad in april 2016 als CFO bij Bosal in dienst, een half jaar later maakte hij de sprong naar de hoogste zetel in de bestuurskamer van het tot dan kwakkelende concern. Hij volgde voormalig DAF-bestuurder Aad Goudriaan op, die na een conflict moest vertrekken. In die periode coördineerde Vernaus de herstructurering van het in 1923 in Alkmaar opgerichte familiebedrijf.
Ander leiderschap
De reden van het vertrek van Vernaus zou zijn dat ‘voor zijn gevoel de transitieperiode is afgerond en het bedrijf in een andere fase terecht is gekomen waar ander leiderschap bij past’. Feit is dat Bosal in 2017 nog 58,5 miljoen euro verlies maakte. Onder Ton Vernaus en de nu gepromoveerde Rene de Wit werden de resultaten bij de Divisie Uitlaten verbeterd. Maar het was vooral de hoge boekwinst van 93 miljoen euro op de verkoop van de Divisie Trekhaken aan het Brits-Amerikaanse Towerbrook Capital Partners, waardoor Bosal uit die neerwaartse financiële spiraal lijkt te zijn gekomen.
Ondanks dat Ton Vernaus dus een uitstekende klus deed bij Bosal, vertrekt hij nu. Volgens ingewijden was er intern de nodige wrevel over de verkoop van de Divsie Trekhaken. Of die wrevel ook de positie van Ton Vernaus heeft aangetast is onduidelijk.
CFO Rene de Wit gaat nu samen met Karel Bos jr., zoon van de oprichter, leiding geven aan Bosal. Volgens het bedrijf wordt naar een nieuwe CFO gezocht.
Lijk in de kast
Die zal in elk geval één lastige zaak moeten overwinnen. Want Bosal vecht nog steeds een hardnekkige juridische strijd uit met oud-topman Aad Goudriaan. Zijn vertrek in november 2016 volgde na een conflict met de grootaandeelhouders, de familie Bos. Goudriaan wilde een andere koers van het bedrijf en klaagde Bosal bij de Amsterdamse Ondernemingskamer aan wegens wanbeleid. Daarbij maakte hij tevens bezwaar tegen de afhandeling van zijn ontslagregeling en zijn optierechten. Hij ving bot bij het gerechtshof, maar probeert via bodemprocedures alsnog zijn gelijk te halen.
Bosal telt, sinds de verkoop van de Divisie Trekhaken, nog ruim 3000 werknemers en heeft fabrieken in onder andere Mexico, Spanje en Tsjechië.