Stof tot nadenken

Het afgelopen jaar heb ik als partner van verschillende CFO-events diverse congressen bezocht. Ik kom hier altijd interessante contacten tegen en doe er nieuwe kennis en ervaring op. De vakinhoudelijke sessies zijn interessant en leerzaam, maar ik heb zelf het meest geleerd van de sprekers en sessies die gingen over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Door Sander Vrolijk

Tijdens deze vaak drukke dagen van rondetafels en keynotes vormen deze een beetje ‘out of the box’ sessies een mogelijkheid tot persoonlijke verdieping. Los van de agenda en andere drukte word je even meegenomen in een andere wereld en gedwongen tot nadenken over de eigen vooroordelen, aannames en gewoonten. Zo staat de masterclass  ‘De kunst van het falen’ in mijn geheugen gegrift. Deze masterclass benadrukte nog eens dat fouten maken mag. Natuurlijk wist ik dat al, maar in veel organisaties ligt de focus op prestaties en is er te weinig aandacht voor leren en voor falen. We zijn zo geconditioneerd dat we snel in de stress raken als iets niet loopt zoals we verwachten of als iets echt mislukt. Dat zijn nu juist de leermoment die het meest waardevol zijn.  Als er nu weer eens iets niet gaat zoals ik had verwacht, grijp ik terug op de les die ik toen heb geleerd: juist van je fouten kun je leren.

Bij mijn bezoeken aan events van Alex van Groningen plan ik mijn agenda zo dat er ruimte is voor deze masterclasses om nieuwe indrukken en kennis op te doen over organisaties van de toekomst, leiderschapsstijlen en persoonlijke ontwikkeling.  Deze lijn trekken we door in de masterclasses die we zelf als American Express organiseren. Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation hebben we dit jaar een bijzondere spreker die uw kijk op de wereld ter discussie stelt en misschien wel een beetje zal veranderen.

Onze blik op de wereld wordt grotendeels bepaald door vaste aannames en ingesleten denkpatronen, maar wat als plotselinge veranderingen of tegenslagen het beeld van de wereld dat we hebben totaal verandert? In eerste instantie raken we in paniek en proberen vast te houden aan wat we kennen en hebben. De spreker van onze masterclass maakte zo’n ingrijpende situatie mee en hij ontdekte na enige tijd dat de grote verandering en tegenslag in zijn leven ook nieuwe kansen bood. Met de nodige dosis lef, humor, acceptatie en zelfvertrouwen ervaarde hij dat de obstakels op zijn pad eigenlijk veel kleiner waren dan ze leken.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor CFO’s die met onverwachte tegenslagen op het persoonlijke en bedrijfsmatige vlak te maken krijgen. Je kunt van tevoren niet bedenken hoe je met deze tegenslagen om zult gaan omdat die voor iedereen anders zijn. Wat je van deze spreker echter leert dat is dat je vaak veel vindingrijker en sterker bent dan je denkt en dat je op jezelf moet vertrouwen.

Ik hoop dat ik u interesse voor deze masterclass heb gewekt en verwelkom u graag tijdens het Jaarcongres Finance Transformation 2016. Ik beloof u dat u naar huis gaat met stof tot nadenken. 

Sander Vrolijk is Manager Business Development Nederland bij American Express

Klik hier voor meer informatie over de werkkapitaaloplossingen van American Express

Bent u geintereseerd in de masterclass van American Express en andere masterclasses en wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bezoek dan het Jaarcongres Finance Transformation dat dit jaar op 10 november plaatsvindt in Utrecht. U kunt op de speciale site alle benodigde informatie vinden.