Strenge communicatie-eisen uitdaging pensioenfondsen

BDO: transitie en informatiebehoefte vergen aandacht.

Pensioenfondsen boeken vooruitgang bij de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, meldt BDO op basis van onderzoek. Tegelijkertijd merkt het accountantsbureau dat er nog "forse uitdagingen" liggen. Met name als het gaat om communicatie van nieuwe regels en risico's naar pensioendeelnemers. In de nieuwe pensioenwet worden daar strenge eisen aan gesteld.

Zo moet die communicatie eerlijker, transparanter en persoonlijker worden. Ongeveer een derde van de onderzochte pensioenfondsen geeft aan dat deze transitie de meeste aandacht vraagt. Bijna twee derde van de fondsen stelt echter dat de informatiebehoefte van deelnemers nog niet goed in kaart is gebracht. 18 procent van de pensioenfondsen weet zelfs nog niet welke informatie volgens de wet gecommuniceerd moet worden.

"In dit soort complexe trajecten is communicatie het smeermiddel. Als achteraf blijkt dat deelnemers overvallen of verrast worden door de keuzes die fondsen gemaakt hebben, brokkelt het draagvlak af", legt Werner Hoeve van BDO uit.

(ANP)

Gerelateerde artikelen