Susan Wan (CFO BridgeFund): “We hebben een van de laagste default percentages in onze industrie.”
De laatste jaren zijn alternatieven voor bancaire financiering in opkomst. Het snelgroeiende BridgeFund biedt zo’n alternatief. Om de groei voor te zetten heeft het bedrijf Susan Wan als CFO aangetrokken.
De kredietverlening van banken aan bedrijven in Nederland neemt gestaag af. Ging een ondernemer enkele jaren geleden nog standaard naar een bank om een financiering aan te vragen, tegenwoordig klopt een ondernemer volgens de laatste Financieringsmonitor van het CBS nog maar in de helft van de gevallen hier aan. Van de jonge bedrijven doet zelfs slechts 33 procent een aanvraag via een bank.
Dat het belang van bancaire financiering in het MKB zo is teruggelopen, komt met name door de hoge kapitaaleisen die worden gesteld door Europese wetgeving, zoals vervat in de Basel III-richtlijnen.
Vooral het MKB ondervindt de gevolgen aan den lijve. Onder de 250.000 euro hoeft het MKB niet meer aan te kloppen bij de huisbankier en in sommige gevallen is deze grens zelfs 1 miljoen. Voor de uitzonderingen waar financiering nog wel mogelijk is moet de ondernemer door zoveel hoepels springen dat het een tijdsintensief proces is waar je absoluut geen haast bij moet hebben.
- Banken verstrekken steeds minder krediet aan bedrijven, vooral aan het MKB
- Alternatieven voor bancaire financiering zijn in opkomst, zoals BridgeFund, een fintechbedrijf dat een brug slaat tussen ondernemers en investeerders
- Door de groei van de afgelopen jaren zag het bedrijf zich genoodzaakt voor het eerst een CFO aan te trekken, Susan Wan.
- Wan denkt dat het bedrijf de komende jaren verder kan groeien. Waardoor het veel goedkoper leningen zou kunnen onderbrengen op de kapitaalmarkt – zoals banken ook doen.
Brug tussen ondernemer en investeerder
Gelukkig zijn er de laatste jaren alternatieven voor bancaire financiering in opkomst, van aanbieders die in 'het gat springen dat de banken hebben laten liggen', zoals Susan Wan het uitdrukt. Zij is sinds december 2022 CFO van BridgeFund, een bedrijf uit 2018 dat – de naam zegt het al – een brug slaat tussen ondernemers die tijdelijk extra geld nodig hebben en investeerders die een gedeelte van hun vermogen (minimaal 100.000 euro) met beperkt risico willen laten renderen. Zij kunnen 4,25 tot 5,25 procent rendement op hun investering maken, afhankelijk van de looptijd. Er zijn ongeveer 200 investeerders bij BridgeFund aangesloten. Zij investeren in een gespreide portefeuille van meer dan 3.000 leningen aan Nederlandse bedrijven.
Ongeveer tien procent van alle ondernemers die bij BridgeFund een aanvraag doen krijgen uiteindelijk een financiering toegewezen, tegen wat Wan 'een marktconform tarief' noemt, voor kortlopende leningen voor uiteenlopende doeleinden – "van een kledingwinkel die een voorraad moet inkopen voor een zomer- of wintercollectie tot een restaurant dat vlees moet inkopen voor kerst. Van nagelstudio’s tot bakkers – de aanvragen zijn echt heel divers."
Snelheid, gemak en persoonlijk contact
BridgeFund heeft geen last van alle ballast die banken met zich meezeulen. Waar de banken vleugellam dreigen te worden door alle wetten en regels die ze over zich uitgestort krijgen, heeft een fintechbedrijf als BridgeFund veel bewegingsruimte. "Natuurlijk moeten we wel voldoen aan de Wwft – de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme – maar we hebben geen bankvergunning nodig, en kunnen daardoor vrijer, flexibeler en sneller opereren dan de overgereguleerde grootbanken." Bovendien profiteert het kleine en ranke BridgeFund (rond de 60 medewerkers) van de Europese betaalrichtlijn Payment Services Directive (PSD2). Die richtlijn verplicht banken om rekeninggegevens van klanten te delen met bedrijven als klanten daar opdracht toe geven.
En waar de banken extra log zijn geworden vanwege hun legacy software, beschikt BridgeFund over 'state of the art '-programmatuur, uitgerust met kunstmatig intelligente software die de betaalgegevens van een kredietaanvrager kan interpreteren. De software van BridgeFund herkent alle inkomsten- en uitgavencategorieën en biedt in één klap een duidelijk financieel beeld van de inkomsten en uitgaven van de ondernemer, inclusief eventuele uitstaande leningen en betalingsachterstanden.
Vandaar dat BridgeFund de transactiedata over de afgelopen 12 maanden kan gebruiken als basis voor een kredietcheck. "Dat zegt veel meer dan verouderde jaarrekeningen, die van oudsher worden gebruikt als basis voor kredietverlening."
De door de klant aangeleverde bankrekening-transactiedata wordt door BridgeFund aangevuld met openbare bronnen (zoals bijvoorbeeld Kamer van Koophandel-gegevens) om een volledig beeld te verkrijgen aan wie een lening wordt verstrekt. Op deze actuele data wordt een zeer accurate inschatting gemaakt van de afloscapaciteit en daarmee de maximale financieringsruimte.
Uiteraard wil BridgeFund ook enig idee hebben waar het geld voor gebruikt zal worden: “Het bestedingsdoel moet logisch zijn en ons product passend voor de financieringsbehoefte”. Verder biedt BridgeFund persoonlijke service, in die zin dat de ondernemer desgewenst kan bellen voor consult met een adviseur die helpt met de aanvraag. Dat noemt BridgeFund “geautomatiseerd waar mogelijk, menselijk waar wenselijk”.
Al met al hoeft deze 'onboarding' meestal nog geen vijf minuten in beslag te nemen. Binnen 24-uur kan de ondernemer al over de gewenste financiering beschikken. BridgeFund biedt, volgens Wan, dus 'snelheid, gemak en persoonlijk contact', terwijl de kwaliteit van de kredietbeoordeling toch hoog is. “We hebben een van de laagste default percentages in onze industrie en al veel lager dan partijen die nog financieren op basis van traditionele risicobeoordelings-processen. Dankzij machine learning wordt het kredietverlening model ook steeds beter. Volautomatische kredietverlening is voorlopig nog niet mogelijk, maar we werken toe naar 70 procent. Op dit moment is er in alle gevallen nog sprake van een menselijke controle.”
Grotere belangen en risico’s
De risico's die Bridgefund loopt zijn dus beperkt. Dankzij de kortlopende kleine leningen zit er veel spreiding en doorloop in de portefeuille. Ook aan de fundingzijde is er sprake van een grote spreiding bestaande uit een groeiende groep van funders. Maar BridgeFund groeit snel; inmiddels heeft de onderneming al meer dan 60 miljoen euro uitstaan.
Deze groei – en de daarmee samenhangende toename van 'belangen en risico's' – was ook de belangrijkste reden voor BridgeFund om Wan aan te trekken als CFO. Wan is een gelouterde financial, die eerder haar sporen verdiende bij bedrijven als LeasePlan, Dynamic Credit en Hiltermann Lease. Bij BridgeFund hoopt Wan opnieuw haar financiële, wiskundige en analytische gaven – ze is van huis uit econometrist – in te zetten om een jong bedrijf op te stoten naar de volgende groeifase. "Want dat is toch wat ik het mooiste vind: veel bijdragen aan de bedrijfsvoering, het liefste door veel zelf te doen, als het even kan in mijn eigen tempo."
CFO voor verdere groei
Voordat Wan aantrad bij BridgeFund was er geen CFO maar een hoofd administratie. "Die heeft ervoor gezorgd dat de administratie op orde is. Op die basis kan ik verder bouwen. Zorgen dat het risicomanagement op orde is, dankzij 'thermometers overal in het bedrijf' en 'een piepsysteem' voor als er iets dreigt mis te gaan. Zorgen dat we meer met scenarioplanning gaan werken, zodat we snel op plotselinge veranderingen kunnen reageren. Verder hebben we de ambitie om naar meerdere landen uit te breiden, dus ik verwacht dat er ook meer belastingzaken en juridische vraagstukken zullen komen. Tot slot hoop ik dat ik kan bijdragen aan de verdere verbetering van het kredietverleningsmodel, zodat we nog beter datagedreven beslissingen kunnen nemen.”
Op termijn verwacht Wan dat BridgeFund ook de kapitaalmarkt op zal kunnen, om de leningen te securitiseren. "Daar zijn kosten aan verbonden die niet efficiënt zijn bij de huidige omvang van onze portefeuille. Maar als we voorbij de grens zijn van 200 tot 300 miljoen euro aan uitstaande leningen, zullen we dat zeker doen. Het betekent een diversificatie van je funding. En een verlaging van je costs of capital. Bij LeasePlan en Hilterman Lease heb ik ooit leningen gesecuritiseerd voor respectievelijk onder de 50 en 75 basispunten. Dat zou met de huidige onrust op de financiële markten misschien iets hoger worden, maar nog altijd veel minder dan de 4,25 tot 5,25 procent die we nu hanteren."