Sven Nys: lat op juiste hoogte leggen

Altijd voor de hoogste trede gaan is niet de weg naar topprestaties, zegt oud-veldrijder Sven Nys. Maar een prestatiecultuur is wel noodzakelijk. “Zet mensen in een moeilijke situatie en zie ze opbloeien.”

“Hoe voelt het nu je met pensioen bent”? Die vraag krijgt Sven Nys vaak te horen nu hij gestopt. Maar pensioen? “Ik wilde niet dat mijn carrière stopte na het veldrijden”, zegt de voormalig Belgisch en wereldkampioen. Hij ging door. Met dezelfde ideeën en filosofie die hij in de sport stopte, is hij nu onder andere teammanager van veldrijteam Telenet Fidea Lions en tv-commentator bij wedstrijden, vertelde hij tijdens een roundtable met Nederlandse en Belgische CFO's.

Nys boekte zijn grote successen door de lat op de juiste hoogte te leggen. “Als jonge sporter of ondernemer wil je alleen maar winnen. Ik won ooit acht wedstrijden op rij. Toen ik daarna een aantal keer tweede werd, schreef de pers dat ik aan het kwakkelen was.” Nys ging deze enorm hoge prestaties vervolgens ook van zichzelf verwachten. “Weet waar je de lat voor jezelf moet leggen”, zegt Nys.  

Zo won hij in zijn afscheidsjaar slechts twee wedstrijden, maar nu was de pers wel positief. De verwachtingen lagen een stuk lager, wat maakte dat Nys zijn loopbaan met een positief gevoel af kon sluiten. “Op deze manier blijf je plezier beleven in wat je doet. Ook ga je niet de verkeerde beslissingen nemen om die lat toch te halen. Dat is het moment waarop mensen doping gaan gebruiken of bedrijven sjoemelsoftware. Op de korte termijn is er succes, maar op de lange termijn werkt het desastreus.”

Koersbroek op het werk

Nys gelooft sterk in de waarde van sport binnen bedrijven. Door mensen te laten bewegen worden ze creatiever en verbetert de samenwerking, zegt de oud-veldrijder. Zet het in bij feedbackgesprekken, die kunnen soms moeilijk verlopen.  Zijn tip is om samen met de werknemer iets te gaan doen. “Bij teambuildingactiviteiten, of als je de loopschoenen of de koersbroek aanhebt, zit je op hetzelfde niveau. Dan krijg je veel meer te horen.”
Het team speelt bij veldrijden een belangrijke rol, zegt Nys. In een ploeg moet een sfeer bestaan waarin mensen elkaar stimuleren om te verbeteren. En iedereen moet gelijk zijn. “Zowel knecht als kopman moet het gevoel hebben te kunnen presteren.”

Binnen zijn wielerteam besteedt hij er veel aandacht aan dat iedereen zich goed voelt. Hij spreekt zijn mensen, weet wat er gaande is. En de samenstelling moet goed zijn. “Dat begint bij je eigen manier van zijn”, zegt Nys. “Je voelt snel aan wie er binnen past en wie niet.” Vervolgens moet je keuzes maken, want het team gaat altijd boven het individu. “Soms haal je één schakel weg en dan gaan anderen zich beter voelen. Mensen op de juiste plek zetten, is de kunst van leiding geven”, zegt Nys.

Passie en teleurstelling

Sport gaat vaak gepaard met passie, maar dit is op het werk niet altijd het geval. Wat doe je hier als leider mee, wil een deelnemende CFO weten? “Wellicht heeft zo’n medewerker wel een andere passie. Lukt het om die op één of andere manier toch te implementeren, dan zal die toch met meer plezier naar het werk komen.” Kijk ook naar de rol die feedback kan spelen. Nys: “Een hoogspringer die de lat heeft gehaald, vraagt vaak toch nog hoe verbetering mogelijk is. We vragen altijd raad. Ook in het bedrijfsleven kan zo’n gesprek plaatsvinden. Wellicht vind je er geen passie mee, maar er ontstaat wel een leukere sfeer om in te werken.”

Lees ook: "Wie het snelst leert, wint" (verslag CFO Day België)

Passie of niet; bij sport hoort ook tegenslag. Een CFO wil weten hoe Nys zich dan weer weet op te laden. “De eerste stap is de aanvaarding dat er tegenslag is. De fase van weerstand duurt vaak het langste. Kijk dus niet te lang achteruit”, zegt de oud-renner. 

Onhaalbaar target

Soms kan een target onhaalbaar blijken. Een manager kan er dan op sturen dat er geen negatieve gevoelens bestaan rondom de prestaties. Voor de ploeg van Nys is dit een zeer relevant thema, omdat het veldrijden momenteel gedomineerd wordt door de ijzersterke Wout van Aert en Mathieu van der Poel. “We gaan teleurgesteld raken als het doel is om die twee te verslaan. Dat heb ik mijn team duidelijk gemaakt. Streven naar het podium kan wel. Dat geeft minder druk en een andere insteek.”
Haal het maximale uit jezelf, is wat Nys zijn teamleden meegeeft. “Maar probeer niet een Van Aert te worden. Ieder individu heeft de mogelijkheid om zijn of haar carrière uit te bouwen binnen de eigen capaciteiten.”

Bepalen hoe hoog die lat per teamgenoot ligt, is een zaak van mensenkennis, van goed aanvoelen en goed communiceren. Naast fingerspitzengefühl meet zijn Telenet Fidea Lions de fysieke prestaties van de renners en monitort het de trainingsarbeid via een digitaal platform. Fitheid is zo niet langer een kwestie van inschatting. 

Desondanks kan de druk om die targets toch te halen groot zijn. Die druk rust in eerste instantie op de schouders van de teamleider of bij bedrijven de bestuurder. Moet een CFO dit niet ventileren naar het team, vraagt een deelnemer. Nys probeert voor zijn ploeg de druk in perspectief te plaatsen en renners te beschermen. Dit doet hij door verwachtingen van journalisten te counteren en uit te dragen wat het team zelf verwacht. Aan de andere kant moet er wel altijd prestatiedruk zijn, zegt Nys. “Anders krijg je allemaal grijze muizen achter een computer en gebeurt er niets.” Door buiten de comfortzone te treden, verbreed je de geest: “Je moet sporters dus een prikkel geven om een uitdaging aan te gaan. Ga gesprekken aan die mensen niet gewend zijn. Zet ze in een moeilijke situatie en zie ze opbloeien.”

Sven Nys sprak op CFO Day België, een event dat in het teken stond van Accelerate Learning. Hoe kunnen organisaties lerende organismen worden? Hoe verander je teams zodat ze topprestaties kunnen leveren? 

Gerelateerde artikelen