Teambuilding is géén one-trick pony 

Een goed team is zoals elke andere menselijke relatie: als je wilt dat het blijft werken, moet je er aandacht aan besteden. Investeren. Een eenmalige groepsuitstap of oefening is leuk, maar daarmee haal je nooit het maximale potentieel uit een groep. Goede teambuilding vraagt om herhaling, zodat het doordringt tot in het DNA van een organisatie. 

Bedrieglijke eenvoud

Managers, opgelet: het geheim achter topteams is bekend. Google kraakte de code. Geen wiskundige formule, vaste genderverhouding of ander magisch trucje. De best presterende teams zijn groepen waar de leden elkaar goed kennen en zich veilig voelen om zich uit te spreken. Communicatie en empathie. 

Dat het recept achter topteams zo verrassend eenvoudig is, is in de eerste plaats goed nieuws. Een team of afdeling vlotter laten samenwerken, vraagt geen ingewikkelde of dure ingrepen. Je hoeft niet te schuiven in samenstellingen of de boel verbouwen. Slimme oefeningen die een gelijke spreektijd stimuleren en collega’s dichter bij elkaar brengen, doen wonderen op vlak van productiviteit en werksfeer. 

Auteur Mark Beeman is Managing Director bij Graydon en blogt voor CFO.nl
Lees ook:
Waarom elke CFO een mentor en coach nodig heeft

 

Maar de eenvoud achter het succesrecept is tegelijkertijd ook zijn grootste vloek. Het is verleidelijk om één keer zo’n namiddag oefeningen te organiseren en het vervolgens daarbij te laten. Maar zo werkt het niet. Je schildert een huis ook niet één keer in 30 jaar. Zelfs goede verf bladert vroeg of laat af. 

Sterke teams vragen continu engagement

Dit is niet de eerste keer dat ik hamer op het belang van communicatie en empathie. Ja, ik hamer er graag op. Maar sterke teams vragen nu eenmaal continu engagement. Bedrijven veranderen: mensen komen, mensen gaan. Streef je een bepaalde werkcultuur na? Dan volstaat het niet om die te vermelden op de website. Iedereen in het bedrijf moet ervan doordrongen zijn, zodat nieuwe mensen het automatisch overnemen. 

Oké, allemaal goed en wel, maar hoe hou je een cultuur levend? Er is niet één juiste methode, maar het staat vast dat je er regelmatig tijd en aandacht aan moet besteden. Zo hebben we met Graydon Nederland net een succesvolle kick-off achter de rug. Een hele ochtend deden we oefeningen, zowel in groep als een-op-een.

De opener zette meteen de toon. Iedereen had vooraf de opdracht gekregen om thuis al even na te denken over zijn of haar goede voornemens voor 2018. Nu wil iedereen natuurlijk gezonder gaan leven of meer gaan sporten. Om de clichés te overstijgen, hadden we mensen gevraagd om na te denken over de vraag: hoe wil je dat anderen eind 2018 over jou denken? Een vraag die heel wat bloot legt. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Wat is, volgens jou, een talent dat je nog niet genoeg laat zien? Het is maar één vraag, maar in het antwoord leer je iemand beter kennen dan door de gebruikelijke gesprekjes aan de koffieautomaat. 

Feedback

Eindigen deden we met de meest uitdagende oefening. Een voor een namen we plaats op een stoel in het midden van de groep, waarna de rest opbouwende feedback kon geven. Zonder weerwoord, zonder discussie. Een manager leerde dat zijn beperkte aanwezigheid op de werkvloer soms ervaren wordt als een gebrek aan betrokkenheid. Iemand anders hoorde hoe hij, door altijd dezelfde plek te kiezen, een goede samenwerking met anderen uit de weg ging. Ikzelf leerde dat ik niet altijd voldoende aandacht gaf aan demo’s van nieuwe producten. Zulke feedback is niet gemakkelijk om te geven. Maar door de voorgaande oefeningen, voelde iedereen zich veilig genoeg om zich uit te spreken. Zulke feedback is ook niet altijd gemakkelijk om te horen, maar je kan er vervolgens wel mee aan de slag. Dat is wat een kick-off hoort te doen. 

Frons je de wenkbrauwen bij het horen van deze oefeningen? Geen nood, je bent niet alleen. Er zijn altijd sceptici. Mensen die zich vragen stellen bij het nut van zo’n regelmatige voormiddag of teambuilding. Ik kan je natuurlijk zeggen dat ze echt verschil maken, maar misschien citeer ik beter een werknemer uit de survey die we achteraf deden:

‘Fijne, vertrouwelijke groep. Volgens mij is daar goed over nagedacht. Ik durfde hierdoor uit mijn comfortzone te treden en de opdrachten écht uit te voeren. Het was een leerzame opdracht om mijn missie helder uit te spreken voor mezelf en voor mijn collega’s van verschillende afdelingen. De feedbackregels kende ik, maar het was goed om ze in deze setting ook echt even te oefenen. Inmiddels heb ik het ook al twee keer toegepast (met nog wat horten en stoten :))’

Met horten en stoten, al oefenend en altijd in een veilige omgeving: zo eenvoudig én intensief is bouwen aan een topteam.