Thuiswerken blijft, maar werkgevers slecht voorbereid
Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat na de cornapandemie weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn. Drie jaar geleden werd slechts door 8% van het Nederlandse personeel op afstand gewerkt. Bedrijven zien dat flexibele werkregelingen in een wereld na Covid de productiviteit kunnen verhogen, talent kunnen aantrekken en diversiteit kunnen ondersteunen.
Veel personeelsleden zijn bang dat werken op afstand kan betekenen dat banen naar andere landen worden verplaatst. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven in beperkte mate overwegen om banen naar andere landen te verplaatsen. Bedrijven verwachten dat gemiddeld 10% van de banen die momenteel via flexibele werkregelingen worden vervuld, de komende drie jaar naar andere landen zal worden verplaatst.
Ook al verwachten veel Nederlandse bedrijven dat het hoge aantal werknemers dat op afstand werkt blijvend is in de toekomst, zijn zij hier niet goed op voorbereid. Slechts 17% zegt dat de manier waarop het werk momenteel is gestructureerd een flexibel personeelsbestand volledig ondersteunt, terwijl 37% zegt dat dit helemaal niet ondersteund wordt. Bijna de helft (46%) van de werkgevers heeft nog steeds geen formeel beleid om flexibele werkregelingen te beheren.
Antoinette Lefevre-Stevens, Benelux Talent & Rewards Leader bij Willis Towers Watson, zegt hierover: “Covid heeft een bestaande trend naar flexibel werken een boost gegeven, en nu moeten werkgevers een inhaalslag maken. Het is ongelofelijk dat bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die heeft deelgenomen geen formeel beleid heeft voor flexibel werken. De manier waarop het werk is gestructureerd, hoe en waar het wordt gedaan en hoe men werknemers beloont, is allemaal nog steeds gebaseerd op mensen die in een kantoor werken binnen geografisch georganiseerde teams. Dat moet veranderen als een bedrijf succesvol wil zijn."