Tienduizenden bedrijven hebben klimaatambities al opgegeven

Tienduizenden, mogelijk zelfs honderdduizenden bedrijven in Nederland, verwachten deze eeuw niet klimaatneutraal te zijn. Dit blijkt uit Nederlandse Innovatie Monitor 2021, een onderzoek van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA.

Een onthutsende conclusie kort voor het begin van een internationale klimaattop in Glasgow. Temeer daar veel bedrijven en landen zich ten doel hebben gesteld de uitstoot van vervuilende gassen al voor 2050 of eerder te reduceren tot nul. En zelfs die doelstelling is voor veel wetenschappers en milieuorganisaties die zich inzetten voor de strijd tegen de opwarming van de aarde een zeer magere.

Maar veel bedrijven haken in de klimaatdiscussie af, zegt onderzoeksleider Henk Volberda, bedrijfskundige en hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse bedrijven prefereren economische doelstellingen boven maatschappelijke doelstellingen; winstgevendheid vormt nog steeds de belangrijkste drijfveer’, aldus onderzoeksleider Henk Volberda. ‘Hoewel maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op agenda staat voor het Nederlandse bedrijfsleven, blijft de aandacht voor schade aan mens en natuur, gecertificeerde milieusystemen en formeel diversiteitsbeleid achter.’ De conclusie dat mogelijk honderdduizenden bedrijven in Nederland zelfs in 2099 niet aan de klimaatdoelen kunnen voldoen, is indirect te trekken uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2021 van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het Nederlandse bedrijfsleven zeer optimistisch is over het herstel na de coronacrisis. Bedrijven pakken door met de digitale transformatie en het niveau van radicale innovatie bevindt zich op een niet eerder gemeten niveau. Het merendeel van de Nederlandse ondernemingen is zich door de coronacrisis meer gaan richten op de lange termijn en bedrijven zijn duidelijk meer gaan investeren in innovatie, met name in R&D en ICT.