Tijd voor corps governance

Na de uit de hand gelopen ontgroening van de Groningse studentenvereniging Vindicat, waarbij een deelnemer met hersenoedeem naar het ziekenhuis werd afgevoerd, is de discussie over het wel of niet verbieden van deze ontgroeningen in alle hevigheid losgebarsten. Persoonlijk ben ik niet voor verbieden, als iemand het leuk vindt om lid te worden van het corps en daar twee weken afzien voor over heeft, is dat zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Waar ik wel moeite mee heb, is de schimmigheid rond dit incident en de zwijgplicht die deelnemers wordt opgelegd.

Door Monique Harmsen

Het corps lost haar zaakjes het liefst intern op. Maar iemand tijdens een ontgroening hersenletsel bezorgen valt niet intern af te handelen ook al doet de betrokkene geen aangifte, dat is gewoon mishandeling en een strafbaar feit. Hetzelfde geldt voor de lijst die Vindicat verspreidde met ‘hete herten” voorzien van 06-nummer met het verzoek ze te recenseren.  Volgens Stijn Derksen, rector van Vindicat, is de commotie rond de lijst allemaal erg opgeblazen en ging het om een lijst van de knapste meisjes van Groningen. Teksten als: ‘met de mooiste mokkels' die 'over een kanon' mogen worden getrokken, roepen toch echt andere associaties op. Daarbij denk ik niet aan een missverkiezing. Dit is gewoon seksistisch en een ernstige schending van de privacy van de betrokken studentes.  

Het is vreemd dat in een tijd waarin transparantie wordt gepropageerd deze studenten, die volgens de besturen van de Universiteit van Groningen en Hanzehogeschool in Groningen tot de toekomstige elite van Nederland gaan behoren, blijven vasthouden aan geheimhouding.  Dat geeft te denken. Verschillende bedrijfsschandalen in binnen- en buitenland hebben laten zien waar groepsdruk en geheimhouding toe kunnen leiden. Niet voor niets is hier ingegrepen met codes voor goed en deugdelijk ondernemingsbestuur waarin transparantie, ethische normen, cultuur en leiderschap centraal staan.

Deze principes zouden ook moeten gelden voor de studentenverenigingen die worden gezien als de toeleverancier van de toekomstige elite van Nederland. De leiders van de toekomst  moeten niet alleen goed in een team kunnen werken, ze moeten bovenal sterk in hun schoenen staan, onafhankelijk denken, verantwoordelijkheid nemen en transparant zijn over wat ze doen. Wat we nodig hebben is niet een elite die naar boven is gekomen door toe te geven aan groepsdruk en mee te draaien in het systeem van Vindicat, maar mensen die tegen de stroom in durven te roeien als het nodig is.  

De roep om een verbod op ontgroeningen wordt steeds luider en hiermee geconfronteerd roepen de overige 47 Nederlandse studentenverenigingen Vindicat tijdens hun jaarvergadering ter verantwoording. Het lijkt er op dat de wal het schip keert. Hoewel er, na verschillende incidenten bij ontgroeningen waarvan enkele dodelijk, al regels zijn gesteld zoals het verbod op alcohol en de verplichting dat iedereen 6 uur nachtrust krijgt, zouden deze verenigingen een stap verder moeten gaan en een corps governance code moeten opstellen. Deze code zou regels moeten bevatten over ethiek, waarden en respect om uitwassen in de toekomst te voorkomen. Net als in het bedrijfsleven zou hier ook het principe comply or explain moeten gelden. Bestuurders mogen zich niet langer verschuilen achter een zwijgplicht.

Iedereen moet de keus hebben om bij een studentenvereniging te gaan, maar laat die onterende taferelen bij de ontgroening achterwege. Voor de toekomstige elite van Nederland geldt: noblesse oblige!