Beter Bed erkende Duitse problemen lang niet

Beter Bed zit in financiële moeilijkheden. Het lijkt erop dat het bedrijf de ernst van de problemen in Duitsland lang niet heeft erkend.

De beddenverkoper maakte eind vorige maand bekend dat het te maken heeft met ‘liquiditeitsbeperkingen’ en dat afspraken met de banken niet worden gehaald. De oorzaak hiervan ligt in Duitsland.

Trends Duitsland niet herkend

Dochter Matratzen Concord heeft daar al langer last van een aantal trends in de markt waaronder de verschuiving naar het internet. Daar is niet tijdig op ingespeeld met een krimp van de verkopen tot gevolg. Er is een herstructurering doorgevoerd, maar die kost nu meer tijd dan verwacht met de financiële perikelen als resultaat.

De onderneming is nu in overleg met de banken over de liquiditeitspositie en een vrijstelling voor de bankconvenanten. Verkoop van de Duitse activiteiten zou daarbij een optie zijn.

Lees ook: Hugo van den Ochtend financieel directeur bij Beter Bed

VEB stuurt brief naar Beter Bed

Voor de Vereniging van Effectenbezitters was dit reden om Beter Bed een brief te sturen met een zestiental gedetailleerde vragen. De beleggersvereniging wil onder meer weten of er sprake is van het doen van een claimemissie. Voor zittende aandeelhouders zou dat behoorlijk ongunstig uitpakken omdat het aandeel is gedecimeerd. Drie jaar geleden was Beter Bed nog bijna een half miljard euro waard, daar is nu nog 40 miljoen euro van over.

Alles zit tegen bij Beter Bed

De VEB wijst er in de brief op dat de boodschap dat Beter Bed in de problemen zit, als een behoorlijke verrassing is gekomen. In het jaarverslag 2018 werd het nog onwaarschijnlijk genoemd dat de met de banken afgesproken leverageratio (nettoschuld/ebitda) van 2,5 zou worden doorbroken. Vrij vertaald zou alles tegen moeten zitten.

Dit was medio maart. Een paar weken eerder had Beter Bed al aangekondigd dat de herstructurering was afgerond. Het bedrijf zou zich gaan richten op de volgende fase: winstgevende groei.

Lange voorgeschiedenis problemen in Duitsland

Deze tamelijk rooskleurige schets van de ernst van de problemen in Duitsland heeft een lange voorgeschiedenis. De omzetkrimp in Duitsland speelt al enkele jaren, in feite sinds 2016. Steeds leek het erop dat er sprake was van voorzichtig herstel, waarna de krimp weer verder ging.

In de tussentijd werd een reeks aan incidentele oorzaken genoemd. Een sterke vergelijkingsbasis, verschuiving van koopdagen, problemen bij leveranciers. Dat het probleem echt structureel was werd pas halverwege 2018 erkend. Dat was ook het moment dat een herstructurering werd ingezet.

Langzaam met erkennen problemen

In de tussentijd heeft zich bij Beter Bed een bestuurswissel voltrokken. Eerst vertrok CEO Ton Anbeek. Hij werd opgevolgd door John Kruijssen. Vorig jaar volgde Hugo van den Ochtend Bart Koops op als CFO. Achteraf lijkt het erop dat alle bestuurders langzaam waren met erkennen hoe diep en groot de problemen in Duitsland waren.

Gerelateerde artikelen